Bekijk het origineel

L. de Jong: Illegale bladen indrukwekkend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

L. de Jong: Illegale bladen indrukwekkend

Expositie geschiedenis Parool in Amsterdam

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De illegale bladen waren indrukwekkend, omdat ze duidelijk weergaven dat de tegenstelling die in Nederland van fundamentele betekenis was niet lag tussen NSB'ers en niet-NSB'ers. Deze lag tussen personen die meenden dat actief tegen de bezetter moest worden opgetreden en diegenen die vonden dat dit te gevaarlijk en te riskant was.

Dat zei prof. L. de Jong gisteren inAmsterdam ter gelegenheid van de opening van een tentoonstelling over de geschiedenis van Het Parool tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Amsterdams Historisch Museum. Dat gebeurde in aanwezigheid van talloze medewerkers uit de oorlogstijd die zorgden voor de produktie en landelijke verspreiding van uiteindelijk 60.000 exemplaren in 1944. De initiatiefnemer van Het Parool was Frans Goedhart, die al op 25 juli 1940 de eerste illegale „Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen" had verspreid, waarin hij fel protest aantekende tegen de Duitse, bezetting. Voor de publikatie van het eerste gestencilde nummer van Het Parool op 10 februari 1940 zouden nog 26 nieuwsbrieven volgen. De belangstelling voor de illegale uitgave bleek zo groot, dat vanaf augustus 1941 de krant werd gedrukt in plaats van gestencild.

Indringend

Het Parool was de krant die in september 1943 voor het eerst melding maakte van het bestaan van de gaskamers in de concentratiekampen. „Voor de joden was dat te Iaat", zo merkte De Jong op.

De expositie in het Amsterdams Historisch Museum geeft met name een indringend beeld van de lotgevallen van de talloze redacteuren, drukkers, koeriers en andere betrokkenen, die hun grote moed niet zelden met de dood moesten bekopen. Zo verloren onder meer de redacteuren Maurits Kann, H. B. Wiardi Beekman en drukker Wim Gertenbach het leven.

Op de dag van de intocht van de geallieerde troepen in Amsterdam, op 7 mei 1945, verscheen het honderdste nummer van de krant, dat tevens het eerste legale nummer was.

De expositie, die tot en met 13 mei te zien is, werd samengesteld door de historicus C. Brinkgreve, terwijl drs. M. de Keizer materiaal aanleverde uit haar nog niet afgeronde promotieonderzoek naar de geschiedenis van Het Parool in oorlogstijd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

L. de Jong: Illegale bladen indrukwekkend

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken