Bekijk het origineel

Migraine los je niet met een pilletje op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Migraine los je niet met een pilletje op

„Totaalbehandeling in hoofdpijnkliniek zou positief effect kunnen hebben"

3 minuten leestijd

Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben last van migraine en migraineuze hoofdpijn. Gezien de ernst en de omvang van het probleem Is voortdurend diepgaand onderzoek naar de oorzaak en behandeling ervan alleszins gerechtvaardigd. De medische wetenschap zoekt al jaren naar oplossingen en medicijnen. Helaas laten de resultaten, zowel van het onderzoek als van de behandelmethoden, tot nu toe te wensen over. Niet alleen binnen de reguliere geneeskunde, maar ook in de alternatieve sector doet men pogingen om de pijn van de migrainelijder te helpen verlichten. Een voorbeeld van alternatief denken over de aanpak van hoofdpijn vormt het onderzoek van A. W. J. van Heertum. De resultaten hiervan zijn te vinden in het boek "Migraineuze hoofdpijnen". De schrijver heeft een geheel andere zienswijze gekregen op het probleem op basis van zijn eigen onderzoek bij 39 patiënten.

Centraal in deze visie staat de zogenaamde totaalbehandeling. Van Heertum geeft in zijn boek eerst een overzicht van de benaderingswijzen die gevolgd worden door de reguliere artsen en geeft vervolgens aan welke factoren er naar zijn opvatting over het hoofd zijn gezien. Hij verwijt de reguliere geneeskunde slechts symptomen te bestrijden, zonder de onderliggende oorzaken weg te nemen.

Verhardingen

Uit zijn onderzoek blijkt dat hoofdpijnlijders nog veel meer verschijnselen nebben dan in de gangbare medische literatuur vermeld zijn. Opvallend is, dat bij liefst 100 procent van-de onderzochte patiënten een slechte ademhaling, pijnlijke voetreflexzones, pijn ter plaatse van het achterhoofd en pijn in de monnikskapspier voorkwamen. Deze symptomatologie werkt de auteur verder uit in aparte hoofdstukken. Hij komt daarbij tot de hypothese dat het ontstaan van migraine te maken heeft met zogenaamde myogelosen, dat zijn verhardingen in spieren. Het gevolg van myogelosenvorming is het in de knel komen van bepaalde zenuwen, wat op langere termijn niet alleen migraine veroorzaakt, maar waarschijnlijk ook ziekten als longkanker, hartkwalen, maagzweren, etcetera, afhankelijk van de zenuwvezels die betrokken zijn bij en te lijden hebben onder myogelosenvorming.

Totaalbehandeling

Verhardingen in spieren worden, aldus de schrijver, in de hand gewerkt door een slecht functionerende ademhaling en gebrek aan rustige, gerichte bewegingen. Ook het voortdurend leven onder psychologische en fysieke druk kan myogelosen tot gevolg hebben. Als deze verdikkingen in de schouder-, rug-, en nekspieren ontstaan, is migraine het resultaat. Interessant in dit verband is de rol die het zogenaamde kaaksyndroom speelt: door een niet goed functionerend gebit'kunnen de kaakspieren overbelast raken, met als gevolg hoofdpijn en migraine. Ook scheefstand van één of meer halswervels kan een voortdurende spanning op de nek- en halsspieren geven.

Wil men bij migrainepatiënten een blijvend positief effect bereiken, dan is naar de visie van de auteur een totaalbehandeling nodig, gericht op een juiste ademhaling en een regelmatige ontspanning, die het lichaam zo broodnodig heeft.

Aan de hand van concrete oefeningen en ontspannings- en massagetechnieken wordt deze zogenaamde totaalbehandeling uitgewerkt.

Hoofdpijnkliniek

De schrijver eindigt met een sterk pleidooi vóór het oprichten van een hoofdpijn/migrainekliniek, waar een team van deskundigen, bestaande uit arts, natuurgeneeskundige, masseur, diëtiste, chiropractor, tandarts en maatschappelijk werker, de migrainepatiënt opvangt en begeleidt.

Dit boek wil e^n bijdrage leveren aan het zoeken naar een oplossing voor het migraineprobleem. Van Heertum benadrukt dat hij zéker niet de pretentie heeft hét gevonden te hebben, maar spreekt de hoop uit dat er nipuwe wegen geopend zullen worden in het verdere

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Migraine los je niet met een pilletje op

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken