Bekijk het origineel

BDF Almere stoot honderd banen af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

BDF Almere stoot honderd banen af

Vakbonden eisen reorganisatie zonder gedwongen ontslagen

5 minuten leestijd

ALMERE - Bij Beiersdorf (BDF) in Almere verdwijnen de komende twee jaar honderd van de ruim vierhonderd arbeidsplaatsen. De directie van het bedrijf heeft dit gisteren meegedeeld. Zij kan op dit moment niet de garantie geven dat gedwongen ontslagen achterwege blijven. De personeelsinkrimping vindt plaats binnen het kader van de totale herstructurering die de leiding van het gelijknamige moederconcern in Hamburg enkele maanden geleden aankondigde.

BDF is een Westduitse multinational. De onderneming vervaardigt onder andere cosmetische produkten, pleisters en zelfklevende materialen, zoals plakband. Bekende merknamen waaronder deze artikelen op de markt verschijnen, zijn Nivea, Limara, Labello, Hansaplast, Leukoplast en Tesa. Het concern telt wereldwijd 41 vestigingen, met in totaal 18.000 werknemers. De omzet bedroeg in 1989 meer dan 4 miljard gulden.

Reorganisatieplan

De laatste jaren zijn de omzetcijfers voortdurend gestegen; de winst stagneerde echter. Concurrenten behaalden een veel hoger rendement op het geïnvesteerd vermogen. Een en ander vormde aanleiding voor het topmanagement van BDF om (vorig najaar) een ingrijpend reorganisatieplan te presenteren. Het voorziet in specialisatie en concentratie van de produktie-activiteiten en in vermindering van het aantal vestigingen binnen Europa. Uitvoering van de voornemens leidt ertoe dat het personeelsbestand met rond duizend mensen wordt verminderd. De operatie zal, zo luiden de prognoses, over een periode van tien jaar een resultaatsverbetering opleveren van ten minste 100 miljoen gulden. Beiersdorf N.V. te Almere is een dochter van BDF en realiseerde in 1989 een omzet van 160 miljoen gulden. In oktober kreeg de Nederlandse directie vanuit Hamburg te horen dat de produktie-afdeling, met bijna 130 werknemers, moest sluiten. Een complete verrassing want sinds 1986 was in de uit 1981 daterende fabrieks- en kantoorruimten te Almere 37 miljoen gulden geïnvesteerd voor modernisering en automatisering. Zo verrees een imposant hoogbouwmagazijn, dat nu fungeert als blikvanger van het complex.

Alternatief

In de voorbije vier maanden hebben de directie en een onderzoeksteam koortsachtig gezocht naar andere wegen. Vorige week ging de raad van bestuur in West-Duitsland akkoord met een concreet alternatief. Gisteren werden personeel en vakbonden geïnformeerd. In het nu voorliggende plan blijft de produktie-afdeling open maar wel in een totaal gewijzigde opzet. Tot op heden vervaardigde men in Almere zo'n 200 verschillende soorten cosmetische artikelen. In de toekomst bestaat het assortiment uit nog slechts twintig stuks. Het zogeheten confectioneren van pleisters en zelfklevende tapes, nu goed voor 25 procent van de produktieactiviteiten, wordt volledig beëindigd.

Algemeen directeur K.G. Beyer verwacht door deze specialisatie efficiënter en dus goedkoper te kunnen werken. Er is 4 a 5 miljoen gulden extra uitgetrokken om de processen verder te automatiseren. Ondanks de personeelsinkrimping zal de omzet met circa 30 proceent stijgen, zo voorspelt Beyer. Minder produktsoorten dus, maar wel grotere hoeveelheden van elke soort. De kant-en-klare artikelen worden voortaan niet alleen afgezet in de Benelux maar ook in Frankrijk. Anderzijds leveren zustermaatschappijen uit andere landen in grotere mate dan tot nu toe produkten aan voor de verkoop in Nederland. Kortom, er vindt, zoals reeds vermeld, specialisatie en concentratie van de produktie plaats.

Al met al meent Beyer dat dit de meest optimale oplossing is voor zijn bedrijf, die perspectief biedt op versterking van de positie van Beiersdorf Almere. Op een persconferentie benadrukte hij dat het bij het zoeken naar alternatieven niet realistisch was om als uitgangspunt te hanteren dat de Nederlandse vestiging buiten schot zou moeten blijven bij de totale herstructurering van BDF. Naar zijn overtuiging heeft de in de afgelopen jaren tot stand gebrachte modernisering voor de beleidsmakers in Hamburg de doorslag gegeven om de produktie-afdeling in Almere te handhaven. Van de maximaal 100 banen die worden geschrapt, hebben er 80 betrekking op de produktiesector en 20 op de direct daarmee verbonden administratieve werkzaamheden.

Onbespreekbaar

De directie ziet, mede omdat de operatie pas eind 1991 behoeft te zijn voltooid, mogelijkheden om de personeelsvermindering zonder gedwongen ontslagen te laten verlopen. Zij verstrekt op dit moment echter geen absolute toezegging pp dit punt. De vakorganisaties eisen dit wel. „We willen de reorganisatieplannen niet blokkeren, maar het is voor ons ondenkbaar en onbespreekbaar dat er werknemers gedwongen moeten vertrekken", zo liet districtsbestuurder H. Wijninga van de Industriebond FNV gisteren weten.

De vakbondsvertegenwoordiger: „BDF zal haar sociale verantwoordelijkheid dienen te nemen. Het kan niet zo zijn dat mensen straks, in het uiterste geval, in de bijstand zitten en dan in de krant lezen dat de winst van BDF met miljoenen is gestegen. Een economische noodzaak om mensen op straat te zetten ontbreekt". CNV, Unie BLHP en NCHP nemen hetzelfde standpunt in. Volgende week raadplegen zij hun leden in het bedrijf.

Wijninga uitte vooral kritiek op de hoofddirectie in Hamburg. „Die heeft de afgelopen tien 3 vijftien jaar zitten slapen. Het ging te goed. Ze was daardoor niet voldoende alert en speelde niet in op veranderingen. Nu is een inhaaloperatie noodzakelijk".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

BDF Almere stoot honderd banen af

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken