Bekijk het origineel

Kwaliteit rundergehakt laat te wensen over

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kwaliteit rundergehakt laat te wensen over

Hoogstraat 17, Veenendaal Op grote schaal varkensvlees verwerkt

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De kwaliteit van veel rundergehakt in ons land laat te wensen over. Op grote schaal wordt er varkensvlees in verwerkt en is het vlees vaak te zenig en onfris. Bovendien bevat 3 procent van het door de Consumentenbond onderzochte gehakt groeihormonen die in de EG verboden zijn.

De Consumentenbond meldt deze bevindingen in haar jongste nummer van het blad de Consumentengids. De Consumentenbond baseert haar bevindingen op basis van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) dat bij honderd slagers in ons land op bezoek ging en er het rundergehakt heeft onderzocht. Uit dat onderzoek bleek onder meer dat twaalf van de onderzochte slagers rundergehakt verkochten dat 10 tot 50 procent varkensvlees bevatte.

De Warenwet verbiedt slagers om varkensgehakt als rundergehakt te verkopen. Het zijn voornamelijk de slagerswinkels die deze regel overtreden. Bij de supermarkten krijgt de consument datgene wat er op de verpakking staat: rundergehakt. In het totaal bleek slechts 3 procent van de winkeliers zuiver rundvlees te verkopen. De Consumentenbond beveelt mensen die om religieuze, medische of andere redenen alleen rundvlees willen eten dan ook aan om gehakt zelf te malen of er op toe te zien dat de slager het doet.

Bij drie van de onderzochte winkeliers vond het RIVM groeihormonen in het gehakt aan. Het ging daarbij om het groeimiddel nortestosteron. een preparaat van kunstmatig gemaakte hormonen. Het gebruik van groeihormonen bij het fokken van slachtvee is al twee jaar lang binnen de EG verboden.

„Als deze vondst representatief is voor de één miljoen in Nederland geslachte runderen, gaat het nog altijd over 30.000 besmette dieren", aldus de Consumentenbond, die vindt dat de overheid de controle op slachtvee moet verbeteren.

Invoerstop

Haar zusterorganisatie in België maakte vorige maand bekend dat bij onze zuiderburen ruim 20 procent van de Belgische runderbiefstukken groeihormonen bevat. Vlees dat van België naar Nederland wordt geëxporteerd, bleek bij controle in 50 procent van de gevallen hormonen te bevatten. De Consumentenbond oefent daarom druk uit op de Nederlandse vleesbranche om de invoer van Belgisch rundvlees te stoppen totdat het vlees weer „naturel" is.

Het Produktschap voor Vee en Vlees en het Bedrijfsschap Slagersbedrijf vinden het ronduit ongelukkig dat op zo'n grote schaal rundergehakt met varkensvlees in ons land wordt verkocht. Zij gaan hun achterban indringend informeren over de voorschriften op dit gebied en hen wijzen op de strikte naleving daarvan.

De vee- en vleessector werkt volgens de twee organisaties hard aan de opzet van een identificatie- en registratiesysteem waarmee het mogelijk moet worden om de dieren van de geboorte tot de dood te volgen. „Mocht er dan iets mis zijn met het vlees, dan kan worden nagegaan wie daarvoor verantwoordelijk is".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Kwaliteit rundergehakt laat te wensen over

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken