Bekijk het origineel

Motie tegen Sjamir vandaag behandeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Motie tegen Sjamir vandaag behandeld

Peres nu al zeker van helft stemmen

2 minuten leestijd

JERUZALEM - In het Israëlische parlement wordt vandaag een motie van wantrouwen tegen de regering van premier Jitschak Sjamir in stemming gebracht. De stemming in de Knesset wordt gezien als een persoonlijke krachtmeting tussen Sjamir en Sjimon Peres.

De Israëlische televisie meldde vanochtend dat de Arbeiderspartij inmiddels vrijwel zeker is van de steun van 60 van de in totaal 120 parlementsleden. Likoed zou kunnen rekenen op 58 zetels. Daarmee wordt een mogelijk beslissende stem toegekend aan de twee leden van de ultra-orthodoxe Torah Vlag-partij. Deze partij had er eerder bij Sjamir op aangedrongen alsnog een compromis te sluiten, om zo de coalitie te redden.


Volgens de Israëlische radio werd vanochtend op het allerlaatste moment nog gepoogd het tij te keren.


Mordechai Gur, een parlementslid van de Arbeiderspartij, zei echter de indruk te hebben dat een debat over de motie van wantrouwen onvermijdelijk is. Overigens zijn er in totaal negen moties van wantrouwen bij het presidium van de Knesset ingediend; het debat zal naar verwachting zeker zes uur duren.


De Arbeiderspartij heeft voldoende aan een absolute meerderheid van stemmen om de regering-Sjamir ten val te brengen. Peres liet weten alle vertrouwen in de stemming te hebben en beloofde dat een door de Arbeiderspartij geleide regering vredesbesprekingen met de Palestijnen zou beginnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 maart 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Motie tegen Sjamir vandaag behandeld

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 maart 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken