Bekijk het origineel

GEB Rotterdam levert energie aan Capelle

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

GEB Rotterdam levert energie aan Capelle

Gemeente sluit onderhandelingen af

3 minuten leestijd

CAPELLE A/D IJSSEL - Het college van B en W van Capelle aan den IJssel heeft een principe-akkoord bereikt met het Rotterdamse energiebedrijf GEB voor de levering van gas, elektriciteit en stadsverwarming tussen nu en het jaar 2002. Het akkoord betekent het einde van de onderhandelingen met de andere potentiële energieleverancier, het RED in Dordrecht. Het Capelse deel van de huidige energieleverancier, het elektriciteitsbedrijf Capelle-Krimpen (ECK), zal aan het GEB verkocht worden.

Het eigen energiebedrijf van de twee IJsselgemeenten kan niet voortbestaan vanwege gewijzigd overheidsbeleid op het gebied van energielevering. Omdat het GEB al gas en stadsverwarming aan Capelle aan den IJssel levert, gold dit bedrijf van het begin aan als potentiële partner voor levering van de totale Capelse energiebehoefte. Een tweede kandidaat was het RED uit Dordrecht.

De kosten voor elektriciteit zullen niet op het normale niveau van het GEB worden gebracht, maar aan de lagere RED-tarieven gekoppeld worden. Het GEB verwacht zelf dat de tarieven in de komende jaren automatisch naar elkaar toe zullen groeien. Capelle werkt mee aan matiging van de energielasten voor de eigen inwoners door het instellen van een compensatiefonds. Dit fonds zal gevormd worden door gelden die uit de verkoop van de Capelse elektriciteitsinstallatie voortkomen. De verkoopprijs bedraagt volgens berichten ongeveer tien miljoen gulden.

Bijkantoor

De Capelse bestuurders hebben bij de onderhandelingen eisen gesteld ten opzichte van de service die men van het GEB ten behoeve van de Capelse inwoners verwacht. De GEB-voorlichtingsbus, die nu al als vraagbaak in Capelle fungeert, zal vaker verschijnen. Verder onderzoekt men de mogelijkheid om in Capelle aan den IJssel een GEB-bijkantoor te openen. Overigens is gebleken dat het GEB steeds klantvriendelijker wordt, waardoor het verschil tussen het prima fungerende ECK en de Rotterdamse mammoetorganisatie, het GEB, successievelijk genivelleerd wordt. Tijdens de onderhandelingen is ook de kwestie van het ECK- personeel ter discussie geweest. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen en de werknemers zullen de rechten en vooruitzichten behouden.

Als de overeenkomst van kracht wordt, zal het GEB afstand doen van de miljoenenclaim die het Rotterdamse energiebedrijf op Capelle meent.te hebben voor levering van stadsverwarming. Er is ook een regeling getroffen voor levering van stadsverwarming na 2002.

Het tussen Capelle en Rotterdam te sluiten energiecontract gaat uit van het principe "Samen ondernemen". Dat wil zeggen dat Capelle inspraak krijgt in het beleid van het GEB. Hiertoe zal een Raad van Overleg en Advies ingesteld worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 april 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

GEB Rotterdam levert energie aan Capelle

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 april 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken