Bekijk het origineel

Formule Rainbow-boeken slaat aan en krijgt een vervolg in Panter-reeks

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Formule Rainbow-boeken slaat aan en krijgt een vervolg in Panter-reeks

Goedkope pocket-heruitgaven van internationaal bekende schrijvers

7 minuten leestijd

De formule lijkt vrij simpel en blijkt te werken: boeken die als duurdere paperback of in gebonden vorm goed verkocht worden, even later ook in een simpele pocket, op niet al te luxe papier en tegen een relatief lage prijs, opnieuw in de handel brengen. In de VS (en ook in Groot-Brittannië) is het al langgebruik om gelijktijdig mèt de 'hardcover -editie bij een andere firma met een goedkopere pocket-uitgave te komen. In ons land was dat niet zo vaak het geval, maar uitgever Maarten Muntinga in Amsterdam zag er wel brood in.

Zijn Rainbow Pockets tellen al meer dan tachtig titels: auteurs van naam uit binnen- en buitenland in boekjes die nu ongeacht hun omvang elf gulden kosten. 'Zijn' auteurs lopen uiteen van Gerard Reve, Astrid Roemer en Cees Nooteboom tot Isaac B. Singer, Bertold Brecht en Alice Walker. Wij lichten er een aantal titels en schrijvers uit die een nadere kennismaking verdienen.

Gesluierde Eva

We beginnen met "De gesluierde Eva", een relaas over "Vrouwen in de Arabische wereld", door de Egyptische vrouwelijke arts en schrijfster Nawal El Saadawi. Zij kwam in haar praktijk veel met de psychische en seksuele nood van vrouwen en meisjes in de islamitische samenleving in aanraking en in dit boek zoekt zij de achtergrondfen van de relatie-opvattingen. Als moderne vrouw komt ze zo regelmatig in aanvaring met de tradities van de godsdienst. Ze schroomt niet, de wereld van de islam en de positie van de vrouw daarin 'vanbinnen-uit' te onthullen. Onder Sadat zat ze maandenlang gevangen om haar kritische houding.

Na de moord op Sadat kwam ze weer vrij. Ze publiceerde al zo'n twintig boeken, zoals "God stierf aan de Nijl", "De val van de Imam" en "Vrouwengevangenis". In "De gesluierde Eva" gaat zij na lange inleidingen in op "De verminkte helft" (o.a. besnijdenis van meisjes, seksuele agressie, abortus en onvruchtbaarheid, vervormde ideeën over vrouwelijke schoonheid en eer). Daarna volgen "Vrouwen in de geschiedenis" (Adams rib, de man als god, maar de vrouw als zondares, de vrouw ten tijde der farao's, vrijheid voor de slaaf, maar niet voor de vrouw), "De Arabische vrouw" (haar rol in de historie, liefde én seks in het leven van de Arabier, de heldin in de literatuur) en tot slot "De doorbraak" (pioniers van de vrouwenbeweging, vrouw en werk, huwelijk en echtscheiding).

Onthutsend

Inderdaad een tamelijk onthutsend boek, dat eerder in 1980 bij een andere uitgever in Nederlandse vertaling is verschenen. Ook als de schrijfster overdrijft, is de positie van 'de' vrouw onder de islam in de praktijk erg genoeg, hoewel de theorie —de leer van Mohammed en de Koran— wel andere geluiden laat horen. Dit boek kan ons ook wat leren over de man-vrouwrelatie van de moslims in ons land. En het laat ons —interessant genoeg— óók zien dat er nogal wat parallellen zijn tussen de behandeling van de vrouw in de islam èn haar positie in 'onze kringen'. Deze Rainbow nr. 78 telt ruim 380 blz.

Wel net zo onthutsend is Rainbow nr. 76, "De glazen stolp" door Sylvia Plath. Dat boek verscheen in 1963, het jaar waarin de pas 30-jarige Amerikaanse schrijfster een eind aan haar leven maakte. De uit Boston afkomstige Plath schreef een groot aantal verhalen, dagboeken en gedichten, waarvan het merendeel pas postuum werd gepubliceerd. Maar bekend werd ze vooral door het tragische "The Bell Jar" (De glazen stolp), waarin ze in romanvorm als het ware haar eigen dood voorspelt en beschrijft. , De hoofdfiguur Esther Greenwoord en haar groeiende volstrekte vereenzaming, haar in eigen ogen onafwendbaar verscheiden: dat is Sylvia Plath zelf, die het gevoel had te leven onder een glazen stolp. Het boek is het verhaal van een waan, zónder het verlossende uitzicht op een betere wereld voorbij nood en dood. Het boek laat zich ondanks de stijl minder lezen als een roman dan als het verslag van een 'noodlottige' ondergang waarbij de juiste pastorale hulpverleners afwezig zijn. De pocket telt ruim 250 blz.

Ik weet niet, hoe gevierd de Nigeriaanse schrijfster Buchi Emecheta, die al ruim een kwart eeuw in Londen woont en werkt, in ons land is. Rainbow Pocket nr. 83 is haar roman "De slavin", die in 1987, pas tien jaar na de Engelse editie, bij "In de Knipscheer" verscheen als "Vrouwenhandel". Al eerder kwamen ook haar romans "De prijs van de bruid" en "Als een tweederangs burger" als Rainbow-boeken uit.

Wellicht is haar bekendheid toegenomen door een vrij recent optreden aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daar werd in het kader van het Studium Generale een Afrika-festival gehouden. En daar werd Buchi Emecheta door haar vertaalster Lieke Frese ondervraagd over haar leven en boeken. Beide blijken nauw verweven te zijn. De schrijfster stopt erg veel autobiografie in haar romans en haar kracht —zoals die van veel boeken uit de Afrikaanse culturen- is vooral de vertelling, niet de knappe structuur of de ingewikkelde 'plot'.

"De slavin" speelt rond 1900, in de toen Britse kolonie Nigeria. Hoofdpersoon is de jonge Ojebeta, die na de dood van haar ouders als slavin wordt verkocht aan een rijke vrouw. Ma Palagada. Zij is in de verte nog familie van Ojebeta en heeft veel verdiend aan de handel in stoffen en kleding. Deze vrouw wil haar 'aankoop' uithuwelijken, maar het meisje wil de traditie niet volgen. Ze vlucht weg om te trouwen met dé man die ze wèl lieiheeft, de gelovige christen Jacob.

Maar er moet een bruidsprijs worden opgebracht voor Ojebeta echt vrij is. Dat gebeurde niet, en in haar huwelijk krijgt ze na een gezonde zoon en dochter diverse miskramen. Beiden ervaren dat als straf voor het niet betaald hebben van die prijs. Een inlandse medicijnman bevestigt hun vermoeden. Ma Palagada is inmiddels gestorven, maar een nog in leven zijnde zoon, Clifford, zal die acht pond komen opeisen. Het is een levendige vertelling met veel verwikkelingen. Buchi Emecheta werd in 1944 in Yaba bij Lagos geboren, ging als 18-jarig meisje naar Londen, is nu moeder van een vijftal spruiten, studeerde in Londen sociologie, was vanaf 1980 een tijdlang docente in Nigeria, werkt nu weer in Londen en keert jaarlijks voor enkele maanden naar haar geboortegrond terug. Ze heeft een tiental romans op haar naam staan en kinderboeken en essays.

Wonderstad Barcelona

Barcelona in Catalonië is na Madrid wellicht de meest aantrekkelijke stad van Spanje. "De stad der wonderen" heet deze Catalaanse hoofdstad in een boek van Eduardo Mendoza, een in 1943 in Barcelona geboren Spaans auteur in opkomst. Zijn "De stad der wonderen" wil een beeld geven van Barcelona tussen de wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929. Het is een turbulente tijd en stad. Het boek, Rainbowpocket nr. 79, telt bijna 500 pagina's. Het heet een kroniek te zijn, maar ook een roman. Het is beide. Veel historische namen en gebeurtenissen vinden er hun plaats in, van Gaudi's beroemde onvoltooide kerk van de H. Familie op de omslag en dictator Primo de Rivera tot koning Alfonso XIII en de lichtzinnige dansende spionne Mata Hari, geboortig uit Leeuwarden.

Het is geen vrolijk verhaal; wel een tijdsbeeld van een bizarre halve eeuw. Wij gaan op déze pocket nu verder niet in, omdat al eerder in deze krant de Nederlandse gebonden editie uitvoeriger is besproken en gekritiseerd. Dat laatste onder meer omdat in de vertaling veel meer en grover wordt gevloekt dan in het Spaanse origineel en omdat het boek noch roman noch echt kroniek is.

Panter-pockets

Kennelijk is de formule van Rainbow-pockets zo goed aangeslagen, dat uitgever Muntinga met nog twee series pockets is gestart, de Panter Pockets: meer of minder bekende jeugdboeken (waaronder "Robinson Crusoe" door Daniel Defoe), en een reeks over bedrijfs-management en aanverwante onderwerpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 april 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Formule Rainbow-boeken slaat aan en krijgt een vervolg in Panter-reeks

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 april 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken