Bekijk het origineel

Installatie ultrarechts heeft rustig verloop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Installatie ultrarechts heeft rustig verloop

Veel politie en demonstranten op de been

3 minuten leestijd

DEN HAAG - In het hele land zijn gisteren ongeveer 11.000 raadsleden officieel geïnstalleerd in de 607 gemeenten waar in maart verkiezingen zijn gehouden. In steden waar leden van de Centrumdemocraten en de Centrumpartij '86 in de raad zijn gekozen, vond de installatie plaats in door politie en demonstranten belegerde stadhuizen. Toch verliep de beëdiging van de ultrarechtse raadsleden rustiger dan vier jaar geleden.

De actievoerders beschuldigen de . twee ultrarechtse partijen van het aanzetten tot vreemdelingenhaat en ' fascisme. Ook twijfelen zij sterk aan het democratisch gehalte van CD en ' CP'86. In zeven steden vonden overdag installaties plaats van negen CDraadsleden en drie CP'Só-raadsleden. Gisteravond werden in Schiedam nog eens twee Centrumdemocraten be• ëdigd. Het CP'86-raadslid van Almere, W. Beaux, is ook gekozen in de Amsterdamse raad en neemt daar zitting. Waarschijnlijk wordt later alsnog een ander lid van de Almerense CP'86 als raadslid geïnstalleerd. De beëdiging van twee CD-raadsleden en een CP'86-raadslid verliep in ! Amsterdam aanmerkelijk rustiger dan vier jaar terug de installatie van het CP-raadslid Bouman. Toen moest na een groot tumult de publieke tribune , worden ontruimd en blokkeerden bijna 8000 actievoerders het stadhuis. Deze keer waren buiten het stadhuis slechts enkele honderden actievoerders in touw, terwijl in de raadszaal iedereen kalm bleef.

In Den Haag verzamelden zich 300 demonstranten voor het stadhuis. Onder hen de raadsleden van Groen Links, die niet gelijktijdig met de ultrarechtse raadsleden geïnstalleerd wensten te worden. Na enkele uren trokken de actievoerders in een demonstratieve tocht door de stad.

Ook de beëdigingen van ultrarechtse raadsleden in Dordrecht, Haarlem, Rotterdam, Utrecht en Purmerend werden begeleid door luide protesten van demonstranten, maar nergens ontstonden er grote problemen.

Verontwaardiging

In Dordrecht werd de installatie van het CD-raadslid ing. M. Koning door circa 150 demonstratenten bijgewoond. Diverse gemeenteraadsleden sloten zich bij de demonstranten aan, die met accordeon en trommels treurmuziek ten gehore brachten. , Tpen . (Jle,i71rjarige,Koning in de raadszaal de eed uit WiWe spreken, werd hemfairjot Iweëmaal toe gedurende enige tijd onmogelijk gemaakt. Pas nadat burgemeester J. Noorland gedreigd had de raadszaal te zullen laten ontruimen, werd het stil. De maidenspeech van ex-gemeenteambtenaar Koning riep de nodige verontwaardiging op toen hij aan het einde zei „blij te zijn dat D66 nog iemand had gevonden die kon lezen en schrijven". Koning antwoordde op vragen, niemand op het oog te hebben, maar algemeen werd aangenomen dat hij doelde op de nieuwe D66-wethouder H. G. Fermina, die van Antilliaanse afkomst is.

Fermina reageerde teleurgesteld op de uitlatingen van Koning en zei zich desgevraagd persoonlijk aangesproken te voelen. „Er was geen enkele aanleiding voor deze opmerking", aldus Fermina, die vooralsnog geen actie zegt te ondernemen. Fermina is

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 mei 1990

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Installatie ultrarechts heeft rustig verloop

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 mei 1990

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken