Bekijk het origineel

Nauwere samenwerking Engeland en Frankrijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nauwere samenwerking Engeland en Frankrijk

Beslissing betreft defensie en veiligheid

2 minuten leestijd

WADDESDON - Frankrijk en Groot-Brittannië, de enige twee landen in West-Europa die over een eigen kernmacht beschikken, "gaan op de terreinen van veiligheids- en defensiepolitiek nauwer samenwerken dan ze al deden.

Dit hebben premier Margaret „Thatcher en president Frangois Mitterrand gisteren besloten op hun jaarlijkse bijeenkomst ten noorden van Londen.

Eind juni komt de NAVO in Londen bijeen om te praten over de manier waarop deze organisatie zich kan aanpassen aan de nieuwe realiteiten in Europa, zei Thatcher op een persconferentie. Aan het eind van het jaar heeft nog een bijeenkomst van de zestien lidstaten van de NAVO plaats, op initiatief van president Mitterrand.

De^ nauwere Brits-Franse samenwerking op het terrein van defensie en veiligheid heeft betrekking op de aanschaf van materieel, wapens en radarsystemen, de uitwisseling van personeel, gezamenlijke manoeuvres en „bepaalde nucleaire programma's", zo staat in een gezamenlijke verklaring die is uitgegeven na de besprekingen, die meer dan twee uur duurden. Bij de gesprekken waren de ministers van buitenlandse zaken en defensie van Frankrijk en Groot-Brittannië aanwezig.

Optimisme

De Britse premier bleek optimistisch te zijn over haar politieke toekomst na de gemeenteraadsverkiezingen van donderdag, waarbij Labour aanzienlijk won maar de Conservatieven belangrijk minder verloren dan de opiniepeilingen hadden voorspeld. Zij voorspelde'dat zij in 1993 als Britse premier de tunnel onder het Kanaal zal openen, en gaat ervan uit dat Frangois Mitterrand dan als Frans staatshoofd naast haar zal lopen.

De Franse president beperkte zich tot: „Ik ben het ermee eens. Dat kan".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 mei 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Nauwere samenwerking Engeland en Frankrijk

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 mei 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken