Bekijk het origineel

Confessionele Vereniging in de leer bij evangelicalen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Confessionele Vereniging in de leer bij evangelicalen

Ds. Van Roon: Ook aandacht voor Heilige Geest

2 minuten leestijd

ZEIST - De reformatorische kerken moeten niet bang zijn voor beïnvloeding door de evangelische en charismatische beweging, vindt ds. J. P. van Roon, voorzitter van de Confessionele Vereniging in de Nederlandse Hervormde Kerk. Dat zei hij vanmorgen in Zeist tijdens de jaarvergadering van deze vereniging.

Ds. Van Roon betreurt het dat reformatorische kerken vaak zo'n sterk accent leggen op het Woord, dat zij vergeten dat ook de Heilige Geest door het Evangelie in de harten der gelovigen werkt. Geloof is enerzijds een objectieve, door God bewerkte werkelijkheid, maar anderzijds een subjectieve, door het hart aanvaarde belevingswaarheid, aldus Van Roon.


Belijdenis


De voorzitter citeerde met instemming de christelijke gereformeerde predikant ds. J. H. Velema: „Wat wij nodig hebben in onze tijd is reformatorische belijndheid en evangelische bewogenheid".


De Confessionele Vereniging, die ruim tweeduizend leden telt, legt sterk de nadruk op de binding van de Hervormde Kerk aan de belijdenisgeschriften. Dat kwam vorig jaar ondet meer tot uiting in het gezamenlijke appel over het Samen-op-Wegproces van de vereniging, de Gereformeerde Bond in de Hervormde Kerk en het Confessioneel Gereformeerd Beraad in de Gereformeerde Kerken.


De drie organisaties bepleitten in het herenigingsproces van de Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken meer nadruk op de belijdenis, de erkenning, dat Christus' „heilswerk door kruis en opstanding het enige fundament is voor ons behoud". Volgens Van Roon zal de vereniging daarom afwijkingen van de bijbelse boodschap en het bijbels belijden aan de kaak blijven stellen.


Verontrusting


Zo hebben de confessionelen tegenover de synode hun zorgen geuit, toen de nu overleden prof. dr. F. O. van Gennep de lichamelijke opstanding van Christus ontkende. Kort geleden heeft de vereniging haar verontrusting kenbaar gemaakt over de invloed die de New-Age-beweging op predikanten uitoefent. Volgens de vereniging is New Age „een met een religieus sausje overgoten evolutionistisch-humaniserend denken", dat niets met het Evangelie te maken heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 mei 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Confessionele Vereniging in de leer bij evangelicalen

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 mei 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken