Bekijk het origineel

Groei van gebruik^ fax lijkt onstuitbaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Groei van gebruik^ fax lijkt onstuitbaar

EG heeft flinke achterstand op Japan

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De groei van het overseinen van informatie per fax is onstuitbaar, constateren de ingenieursverenigingen KiVi en Niria in hun vakblad Elektrotechniek/Elektronika. Elke twee jaar verdubbelt zich het in de bedrijven aanwezige park faxapparatuur.

Aan deze groei lijkt voorlopig geen einde te komen. Men zou, aldus de ingenieursverenigingen, verwachten dat de hoge groeicijfers van de laatste jaren tot een snelle marktverzadiging zouden leiden, maar niets is minder waar. Recent onderzoek duidt op een voortgaande sterke groei.

Vooral vele kleinere bedrijven zullen de komende jaren voor het eerst een fax installeren. Ondernemingen die al langer over dergelijk apparaten beschikken, zullen ze door types met meer mogelijkheden gaan vervangen.

In 1987 werden in de Verenigde Staten, Japan en Europa ruim 1,8 miljoen faxen verkocht. Het jaar daarop steeg dit aantal tot 2,6 miljoen. Het afgelopen jaar waren het er meer dan 3,2 miljoen. De verwachting is dat dit jaar ongeveer 4 miljoen faxapparaten over de toonbank gaan.

Van de bedrijven in Europa met meer dan 200 medewerkers beschikt 70 procent nu over een fax. Van ondernemingen met minder dan vijftig personeelsleden heeft slechts een vijfde een fax. Maar dat verandert snel. Momenteel wordt in Europa 70 tot 80 procent van de faxen verkocht aan dit soort bedrijven.

Inhalen

Overigens heeft het Europese bedrijfsleven op dit terrein in vergelijking met Japan nogal wat in te halen. In het land van de Rijzende Zon is faxen een algemeen aanvaarde vorm van communicatie. De grote Japanse • de fax verdringt in toenemende mate de telex endebedrijfsposl ondernemingen (met meer dan 200 medewerkers) beschikken alle over een fax (Europa 70 procent). Bij de middelgrote bedrijven in Japan (50 tot 200 personeelsleden) is de situatie vrijwel hetzelfde: 90 procent faxt (In Europa slechts 35 procent). Van de kleine bedrijven (minder dan 50 medewerkers) heeft bijna 70 procent een faxapparaat, terwijl dezelfde ondernemingen in Europa voor niet meer dan 15 procent van een fax zijn voorzien. '

Facsimilemachines voor het elektronisch versturen van getypte of met de hand geschreven tekst en tekeningen over telefoonlijnen werd enkele jaren geleden nog beschouwd als een exotische en dure aangelegenheid. Het gebruik bleef dan ook beperkt. In deze situatie is de laatste jaren verandering gekomen. Het faxen is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken element in de elektronische informatie-uitwisseling. De fax verdringt in toenemende mate de telex, de bedrijfspost en zelfs de telefoon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 juli 1990

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Groei van gebruik^ fax lijkt onstuitbaar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 juli 1990

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken