Bekijk het origineel

Een vrouw is duizend mannen te veel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een vrouw is duizend mannen te veel

Sarah Brady gaat slechts bewapend met haar mond de NRA te lijf

5 minuten leestijd

De National Rifle Organisation in de Verenigde Staten zit in het nauw. Jarenlang durfde bijna niemand het op te nemen tegen de beweging, die vindt dat iedere burger in Amerika een wapen mag dragen. Maar er is nu iemand in de Verenigde Staten opgestaan die de uitdaging aandurft. Wat in het hoofd van geen man is opgekomen, doet nu een vrouw. Zij trekt ten strijde tegen de koene wapenbroeders, slechts bewapend met haar mond.

Sarah Brady komt niet los van het verleden. Aan een muur in haar kantoorruimte hangen foto's: op de ene foto zit haar man James Brady in een rolstoel, de andere foto toont president Ronald Reagan, die op 30 maart 1981 het doelwit van een moordaanslag was.
De vroegere president van de Verenigde iStaten was al snel weer opgeknapt van het schot in zijn longen. Een andere kogel had echter de hersens van zijn woordvoerder geraakt. Brady had jaren nodig om de aanslag te boven te komen. Allerlei lastige complicaties als spastische aanvallen en verlammingsverschijnselen deden zich bij hem voor.
Sarah Brady bond na de aanslag op haar man de strijd aan met de Coltwaanzin in Amerika. Nadat haar man uit het ziekenhuis was ontslagen, werd ze lid van een vereniging van tegenstanders van schietijzers en woordvoerster van de Handgun Control Ing. in Washington.
Doel van de tegenstanders van vrij wapenbezit: het aan banden leggen van de machtige revolver- en geweerlobyy van de National Rifle Association (NRA) en het bewerken van Congresleden zodat die scherpere wetten tegen de onzinnige volksbewapening aanvaarden.

Bekwaam lobbyist
Nu, negen jaar na de aanslag van de schizofreen John Hinckley, resideert Brady in het hoofdkwartier van de Handgun Control als voorzitter; tot grote schrik van de drie miljoen leden van de NRA en haar functionarissen.
„Sarah is een zeer bekwame lobbyist", meent James Jay Baker, die voor de NRA in Washington parlementsleden bewerkt.
Sarah Brady, 48, heeft het ledental van de Handgun Control van 100.000 in 1985 op 250.000 gebracht en voor de kas van de wapentegenstanders verschillende miljoenen verzamelt. Vooral is het haar gelukt een steeds groter deel van de politici wakker te schudden, die vroeger van de wapenboom —60 miljoen gezinnen zijn met circa 200 miljoen schietijzers uitgerust— geen minuut wakker lagen in bed.
Het jongste resultaat vierde de Handgun Control op 23 mei: met 50 tegen 49 stemmen verbood de Senaat voor drie jaar de fabricage van halfautomatische snelvuurwapens. Het parlement van de bevolkingsrijke staat New Jersey verbood de verkoop van deze wapens zelfs. Sarah Brady concentreert haar campagne nu op afgevaardigden die voor de wapenlobby door de knieën gingen en zelfs campagnegelden van de NRA accepteerden. „Vroeger keek men misschien vreemd op als iemand tegen de NRA stemde. In de toekomst zal het omgekeerd zijn: dan zal men opkijken als iemand voor de NRA opkomt", voorspelt de tegenstandster van wapens.

"Brady Bill"
De doorbraak in de strijd tegen de wapenbusiness en zijn gevolgen —ieder uur sterven drie Amerikanen aan verwondingen door wapens— moet een verreikende wet zijn: de "Brady Bill".
Die wet houdt in dat iemand die een wapen wil kopen een week moet wachten voordat hij zijn schietijzer krijgt. De sheriffs in Amerika kunnen in die tijd de achtergronden van de potentiële kopers natrekken en mensen die een strafblad hebben of als labiel bekend staan uitsluiten van een wapenaankoop.
In 1988 ontbraken slechts 24 stemmen om de Brady-wet door het Huis van Afgevaardigden te loodsen. In ieder geval: de toenmalige presidentskandidaat George Bush, voor het leven lid van de NRA, liet zijn wapenbroeders in de steek en zweeg. Bush' terughoudende opstelling was het werk van Sarah Brady, die de presidentskandidaat onder druk had gezet: „Ik zei tegen zijn adviseurs dat ik niet langer zou zwijgen als hij zich openlijk tegen de wet zou uitspreken".
Sarah Brady verkeerde in het verleden jarenlang in een delicate situatie, omdat haar man tot het eind van het Reagan-tijdperk lid van de presidentiële staf bleef. Reagan, de vroegere revolverheid van het witte doek, die steeds met de georganiseerde wapenfans sympathiseerde.

Nachtmerrie
Toen Reagan naar Californië vertrok, kon Brady het stilzwijgen verbreken. Hij gaf Reagans op de Sowjet-Unie gerichte parool van het rijk van het kwaad op en projecteerde die nu op de NRA, als zich daartoe de gelegenheid voordeed. James Brady's rol als „levende nachtmerrie" van de wapenliefhebbers in het land bevalt hem uitstekend.
Zijn optreden, verschafte de Handgun Control een nieuwe toeloop. Niet alleen politieorganisaties steunden de vereniging, maar ook de Californische gouverneur George Deukmeijian. Hij ondertekende een wet, die voor de staat aan de Amerikaanse wetskust een wachttijd van 15 dagen verplicht stelde. De wet is van toepassing op alle wapens.

De propagandisten van de onbeperkte bewapening zijn woedend op de Brady's. „James Brady wordt door zijn vrouw gebruikt", beweert John Snyder, de directeur van een burgercomité voor het recht op wapenbezit. Volgens Snyder is James Brady iemand die er geen eigen mening op nahoudt en slechts herkauwt wat zijn vrouw Sarah hem voorschotelt.
„James is een intelligente, onafhankelijke man", reageert Sarah Brady. „Ik wil graag dat hij me steunt en hij wil het ook. Dat maakt me gelukkig".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 juli 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Een vrouw is duizend mannen te veel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 juli 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken