Bekijk het origineel

Vruchten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vruchten

3 minuten leestijd

Zomerser kan het niet: recepten met verse vruchten. Augustus is in Nederland bij uitstek de maand met een overvloed van vruchten: bessen, meloen, kersen, frambozen, aardbeien, bramen enzovoorts. Wat een vitamientjes!

De rode, witte en zwarte bessen, ook wel aalbessen genoemd, en kruisbessen behoren allemaal tot de familie Ribes. Ze hebben één ding gemeen: een enorme rijkdom aan vitamine-C en een heerlijke frisse smaak. Bessen moeten er bij het kopen gaaf en fris glanzend uitzien. Gekneusde bessen schimmelen namelijk snel. Rode, witte en zwarte bessen worden met een vork van de trosjes gerist, nadat ze voorzichtig zijn gewassen.
Natuurlijk smaakt het zomerfruit puur erg lekker, maar het past ook in vele gerechten. Zoals deze bessensalade (voor 4 personen).

100 g kruisbessen; 100 g rode bessen; 100 g witte bessen of frambozen; citroensap; poedersuiker; scheutje kirsch of zwartebessensiroop; 1,5 dl slagroom; 1 zakje vanillesuiker; 1 eetlepel suiker; (geroosterde amandelen).
Was de vruchten en maak ze schoon. Meng de vruchten heel voorzichtig in een schaal en bedruppel ze met iets citroensap en likeur of siroop. Strooi er poedersuiker overheen. Klop de slagroom stijf met een zakje vanillesuiker en een eetlepel suiker. Verdeel de bessen over vier schaaltjes, schep de slagrrom erop en garneer het eventueel met geroosterde amandelen.
Ook in het boekje "Drankjes zonder alcohol" wordt volop met verse vruchten gewerkt.
Lekker en gezond, is het devies. Een leuk boekje voor warme zomerdagen! En kinderen kunnen deze alcoholvrije drankjes! ook meedrinken.

American glory
1 dl sinaasappelsap; 1 theel. poedersuiker; enkele ijsblokjes; up-drank.
Doe het sinaasappelsap en de poedersuiker in een wijnglas. Roer alles goed dooreen tot de suiker is opgelost. Voeg enkele ijsblokjes toe en vul het glas bij met up-drank. Garneer het drankje met een plakje sinaasappel.

Penelope
1/2 dl citroensap; 3 ijsblokjes; cola.
Doe het citroensap in een longdrinkglas. Voeg de ijsblokjes toe en vul het glas bij met cola. Serveer het drankje met een plakje citroen.

White shadow
250 g aardbeien; 50 g suiker; 4 theel. citroensap; ijsblokjes; bitter lemon.
Vermeng de aardbeien in een kom met de suiker. Laat de aardbeien circa 1 uur op een koele plaats staan. Verdeel de aardbeien over 4 longdrinkglazen en doe in ieder glas 1 theelepel citroensap. Voeg enkele ijsblokjes toe en vul de glazen bij met bitter lemon. Serveer het drankje met een rietje en een lepel.

Meloenbowl
1 honingmeloen en 1 kleine netmeloen, in stukjes gesneden; 1 dl sinaasappellimonade siroop; 1 dl citroensap; ijsblokjes; 1 1/2 l updrank, gekoeld.
Doe de stukjes meloen, de limonadesiroop, het citroensap en wat ijsblokjes in een glazen bowlkom. Schep alles goed dooreen. Schenk de up-drank in de kom en verdeel de bowl over ach bowl- of grote wijnglazen.

Flip de luxe
50 g frambozen; 1 dl karnemelk en 1 dl drinkyoghurt; 1 eier dooier; 2 eetl. witte basterd- of poedersuiker; 1 eetl. slagroom; 2 theel. chocoladehagelslag.
Doe de frambozen, de karnemelk, de yoghurt, de eierdooie en de suiker in een kom. Klop alles dooreen tot een lobbige drank is ontstaan. Schenk de flip in een hoog glas en garneer hem met de stijfgeslagen slagroom en de hagelslag.
N.a.v. "Drankjes zonder alcohol", door Wiebe Andringa; uitg. Zomer & Keuning, Ede/Antwerpen 1990; 84 blz.; prijs 9,95 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 augustus 1990

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Vruchten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 augustus 1990

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken