Bekijk het origineel

Dreigement Koeweit zeer serieus genomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dreigement Koeweit zeer serieus genomen

Tegoeden Irak vandaag bevroren

2 minuten leestijd

DE

neemt het dreigement van de door Irak in Koeweit geïnstalleerde regering dat er mogelijk acties kunnen plaatsvinden tegen buitenlandse fngezetenw,^éérwMtl|rop"
Dat liet een woordvoerder van het-geAV De Nederlandse ambassade m ministene gisteren weten. „Tussen de Koeweit telt een ambassade'ur twaalf lidstaten van de EG is voortdurend overleg over de veiligheidssituatie van de EG-onderdanen in Koeweit. Tijdens het EG-overleg dat zaterdag in Rome plaatsvond, is ruim aandacht aan deze kwestie gegeven". Het ministerie heeft gisteren nog contact gehad met de ambassade in Koeweit. „Daaruit is opnieuw gebleken dat alle Nederlanders in het land ongedeerd zijn", aldus de woordvoerder.

De Nederlandse gemeenschap in Koeweit telt zo'n 130 leden, van wie iets meer dan de helft buiten Koeweit op vakantie is.

Het is moeilijk om aan informatie te komen, omdat de verbindingen wisselvallig verlopen. Van gewoon telefoon- en telexverkeer is geen sprake. De ambassade beschikt niet over radioapparatuur, zodat rechtstreeks radiocontact tussen de ambassade en het ministerie van buitenlandse zaken niet mogelijk is. Ongeveer 25 Nederlandse ambassades beschikken wel over deze apparatuur. De contacten met Koeweit liepen de afgelopen dagen daarom via andere landen.

De Nederlanders zijn vrijwel uitsluitend uitgezonden door het bedrijfsleven, ofwel ambassadepersoneel en hun gezinsleden. Koeweit is geen land waarnaar Nederlanders op vakantie gaan. In de zomer kan het kwik er tot boven de 50 graden stij en vijf a zes uitgezonden ambassadeleden. '

Diplomaten

Verscheidene westerse ambassades in Golfstaten hebben diplomaten naar de Saoedisch-Koeweitse grens gestuurd om een eventuele evacuatie van buitenlanders te begeleiden. Westerse diplomatieke kringen in Manama (Bahrein) meldden dat vertegenwoordigers van de VS, GrootBrittannië, Frankrijk, Canada en de Bondsrepubliek al ter plaatse zijn.

Evacuatie '• vindt alleen plaats als staatsburgers van de vijf landen Koeweit willen verlaten via Saoedi-Arabië, aldus de zegslieden. Irak heeft na de inval alle burgerluchtvaartverkeer stilgelegd, zodat een eventuele evacuatie over land moet gebeuren. Volgens informatie uit Koeweit zouden de Iraakse troepen de buitenlanders in het emiraat voorkomend behandelen.

De banktegoeden en andere financiële activa van Irak zijn met ingang van vandaag bevroren. Vrijdag werden de tegoeden van Koeweit al bevroren.

De beschikkinggen zijn gebaseerd op de Sanctiewet en houden in dat iedereen die iets wil wijzigen aan de tegoeden van Irak in ons land, daarvoor de toestemming nodig heeft van de minister van financiën.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 augustus 1990

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Dreigement Koeweit zeer serieus genomen

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 augustus 1990

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken