Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kookdagboek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kookdagboek

4 minuten leestijd

Wat zullen we vandaag eens eten? Die vraag zal menigeen wel herkennen. Wiebe Andringa wil er de helpende hand bij bieden eh stelde een stevig gebonden kookdagboek samen, met in totaal 365 recepten (en een extra schrikkelrecept). En dat is niet weinig, voor de prijs van 15 gulden!

„Omdat dit boek niet aan een bepaald jaar is gebonden, zullen typisch feestelijke of zondagse gerechten soms op een andere datum dan de feitelijke datum zijn geplaatst. Bij de receptuur is er echter rekening mee gehouden dat een jaar 52 zondagen en een aantal feestdagen telt. Wanneer u de recepten van een bepaalde maand vluchtig doorloopt, pikt u er vanzelf de wat meer feestelijke gerechten uit", aldus Wiebe Andringa in zijn "Woord vooraf".
Natuurlijk kunt u zelf de recepten naar een andere datum verschuiven, of het kookdagboek als "gewoon kookboek" gebruiken. Want de Huzarensalade die op 31 december op het menu staat, laat zich ook in de zomer goed smaken. Wij kozen twee 'augustusrecepten' uit. Achter in het boek is een handige index opgenomen.

Kerrierijst
met bloemkool en eieren

1 schoongemaakte en in roosjes verdeelde bloemkool; 2 eetlepels kerrie; 250 g gekookte rijst; 3 gepelde en in plakjes gesneden, hardgekookte eieren; 35 g boter; 35 g bloem; 3 dl kookvocht van de bloemkool; 1 1/2 dl koffieroom; 1 eierdooier; zout; peper; 3 eetlepels paneermeel.
Kook de roosjes bloemkool in een pan met ruim kokend water en wat zout in ca. 20 min. gaar. Laat de bloemkool uitlekken en vang het kookvocht op.
Roer 1 eetlepel kerrie door de gekookte rijst. Beboter een ovenvaste schaal én doe hier de kerrierijst in. Leg de roosjes bloemkool op de rijst en bedek de groente met de plakjes ei. Smelt de boter in een pan en roer er de bloem en de rest van de kerrie door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje het kookvocht van de bloemkool en de koffieroom toe tot een gebonden saus is ontstaan. Laat de saus ca. 5 minuten zachtjes koken. Haal de pan van de hittebron af en roer de eierdooier door de saus. Maak het geheel op smaak met wat zout en peper. Schenk de saus over de rijst. Bestrooi het gerecht met het paneermeel en leg hier en daar een vlokje boter. Bak de rijst-bloemkoolschotel ca. 25 minuten in een op 2250C voorverwarmde oven tot alles door en door warm is en er een mooi bruin korstje is ontstaan.
Mijn ervaring was dat je wel ruim de tijd moet nemen om dit eten klaar te maken. Ook is het goed om te weten dat de bloem gezeefd moet worden; anders ontstaan er (zoals de eerste keer bij mij) klontjes. En wat de smaak betreft: gelukkig was er een zus die het lekker vond... Smaken verschillen.

Stoofschotel
zomergroenten en varkensvlees

50 g boter; 500 g in smalle reepjes gesneden magere varkenslappen; 2 schoongemaakte en in ringen gesneden uien; 1 schoongemaakte en in stukjes gesneden rode paprika; 2 schoongemaakte en in zeer smalle reepjes gesneden venkelknollen; 1 geschilde en in blokjes gesneden komkommer; 2 ontvelde en in stukjes gesneden tomaten; 1 eetlepel tomatenpuree; 2 dl yoghurt; zout; peper.
Verhit de boter in een pan en bak hierin de reepjes vlees lichtbruin. Voeg de ringen ui, de stukjes paprika, de reepjes venkel en de blokjes komkommer toe en bak alles onder regelmatig omscheppen ca. 5 minuten. Voeg de stukjes tomaat, de tomatenpuree, de yoghurt en wat zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat het gerecht ca. 15 minuten zachtjes sudderen tot alles gaar is. Serveer de stoofschotel zo warm mogelijk en geef er gekookte aardappelen of vers stokbrood bij.
N.a.v. "Kookdagboek" door Wiebe Andringa; uitg. M&P bv, Weert 1990; 224 blz., prijs 15,00 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 augustus 1990

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kookdagboek

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 augustus 1990

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken