Bekijk het origineel

Bekijk het origineel
Onderwijsveld wijst plan voor sanering basisscholen af
Politiek reageert verdeeld op rapport projectgroep
DEN HAAG — Alle onderwijsvakbonden en organisaties zijn tegen de voorstellen van de "Projectgroep schaalvergroting basisonderwijs" om de opheffings- en stichtingsnormen voor scholen in het basisonderwijs drastisch te verhogen.
De ABOP noemt het voorstel „onbekookt" en een „strategische blunder". De KOV wijst op de strijdigheid van de voorstellen met het regeerakkoord, dat onderzoek naar schaalvergroting in alleen de steden beloofde. Eventuele opbrengsten zouden daarbij zelfs ten goede komen aan het platteland.
PCO
De Besturenraad PCO noemt de voorstellen van de projectgroep een „regelrecht drama". Als deze voorstellen worden overgenomen, luidt dit de „afbraak" in van de basisschool, aldus de raad in een verklaring.
De onderwijskundige onderbouwing van de voorstellen om de opheffings- en stichtingsnormen in het basisonderwijs te verhogen is „flinterdun", meent de raad. „Een zeer eenzijdige definiëring van wat onder kwaliteit wordt verstaan, kan nauwelijks de onderliggende, puur economische motieven verhullen."
Volgens de Besturenraad leidt overname van de voorstellen ertoe dat 86 procent van de protestantschristelijke basisscholen niet meer zelfstandig zal kunnen voortbestaan. In sommige provincies (Groningen, Friesland en Zeeland) loopt dit percentage zelfs op tot bijna 100 procent. Het voorzichtige beleid om tot bestuurlijke schaalvergroting te komen wordt door een „regelrechte aanslag", doorkruist, aldus de raad.
Volgens de PCO zijn de normen voor opheffing en stichting van scholen die de projectgroep voorstelt, in strijd met de grondwettelijke vrijheid van onderwijs.
Ook de Vereniging voor gereformeerd schoolonderwijs (VGS) en de Vereniging tot bevordering van gereformeerd schoolonderwijs (VBSO) wezen de in het rapport gedane voorstellen af. Slechts 35 van de 147 bij de VGS aangesloten scholen hebben meer dan 250 leerlingen. De resterende 112 zouden bij realisering van de aanbevelingen op moeten gaan in grotere verbanden, aldus VGS woordvoerder Verhage.
VBSO-medewerker mr. L. Vogelaar noemde de voorstellen vanmorgen eveneens fnuikend voor het reformatorisch basisonderwijs. Bij zijn organisatie zijn 18 scholen aangesloten. Verreweg de meeste zouden moeten fuseren, aldus Vogelaar.
De CDA-fractie zei bij monde van onderwijs-specialist Van Leijenhorst dat de voorstellen van de projectgroep voor de CDA-fractie in de Tweede Kamer „zo niet aanvaardbaar zijn". Van Leijenhorst waarschuwde Wallage dat hij straks, na alle discussie, niet met de voorstellen van de projectgroep naar de Tweede Kamer hoeft te komen. Hij heeft de indruk dat dat wel de bedoeling van de staatssecretaris is.
SGP-fractieleider Van der Vlies verklaarde in een eerste reactie de in het rapport gehanteerde opheffingsnorm veel te hoog te vinden. „Wij voelen niets voor deze kaalslag van het onderwijs. Als de norm ingevoerd zou worden, zou dat betekenen dat heel veel scholen van verschillende signatuur opgeheven moeten worden".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 augustus 1990
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 augustus 1990
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's