Bekijk het origineel

Flinke celstraffen geëist voor overval en moord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Flinke celstraffen geëist voor overval en moord

„Vioolbouwer door schot gedood"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Procureurgeneraal mr. C. P. T. Fehmers heeft gisteren in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam gevangenisstraffen van drie tot twaalf jaar geëist tegen vijf mannen wegens hun aandeel in de overval op en het doodschieten van vioolbouwer B. M. Möller. Dat gebeurde in juni vorig jaar.

De 26-jarige C. B. en de 33-jarige H. J. drongen midden in de nacht van 15 op 16 juni binnen in de Huizense villa van de 45-jarige vioolbouwer, met het plan hem te beroven. De twee hielden het echtpaar Möller, dat in de slaap verrast werd, onder schot. Enige tijd later ontstond een worsteling, waarbij B. een schot loste. Op de zitting bleek dat de vioolbouwer door dit schot om het leven was gekomen.

De procureur-generaal eiste tegen B. een gevangenisstraf van twaalf jaar en tbs wegens poging tot doodslag. Eerder dit jaar veroordeelde de rechtbank B. tot vijf jaar cel en tbs. De officier van Justitie had destijds een zelfde straf geëist. Mr. Fehmers betitelde B. op de zitting als sociopaat, een structureel gevaarlijke man met een „ziek brein, die streng gestraft diende te worden", aldus Feh„Door het lint"

Tegen een tweede verdachte, H. J., eiste de procureur-generaal een gevangenisstraf van twaalf jaar. Ook deze strafmaat is conform de eis van de officier van Justitie. De rechtbank in Amsterdam legde de man destijds een gevangenisstraf van tien jaar op. Volgens mr. Fehmers heeft H. J. de vioolbouwer en diens vrouw in de bewuste nacht ernstig bedreigd. Ook hij zou een schot hebben gelost, dat in de muur van de slaapkamer terechtkwam.

De raadsman van J. bepleitte een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar. Hij wees op het feit dat zijn cliënt tijdens de overval behoorlijlc „door het lint was gegaan" als gevolg van bovenmatig cocaïnegebruik. De Hilversummer had, zo gaf hij zelf toe, in twee dagen tien gram cocaïne gebruikt.

De 32-jarige F. J., die niet bij de roofoverval zelf aanwezig was, maar als chauffeur dienst deed, hoorde een gevangenisstraf van negen jaar wegens medeplichtigheid tegen zich eisen. De rechtbank veroordeelde J. eerder dit jaar tot een celstraf van zeven jaar nadat de officier negen jaar had geëist. De officier noemde de verdachte destijds „de organisator van de roofoverval". Het hof wijst 13 september vonnis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 augustus 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Flinke celstraffen geëist voor overval en moord

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 augustus 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken