Bekijk het origineel

Syrië „tergt'' Saddam met nieuwe troepenzending

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Syrië „tergt'' Saddam met nieuwe troepenzending

Buitenlanders in Irak wordt bewust voedsel onthouden

4 minuten leestijd

NEW YORK/DEN HAAG - In de Golfcrisis is gisteren op vele fronten nieuwe spanning ontstaan. Syrië besloot aartsvijand Saddam Hoessein van Irak nu totaal te tergen. Het vluchtelingenprobleem dreigt de organisaties en zeker Jordanië boven het hoofd te groeien.

Syrië, een van de felste anti-Israëllanden in liet Midden-Oosten, besloot nu een complete tankdivisie van 300 tanks en 10.000 man naar de Golf te zenden, die daar zij aan zij komt te liggen met Amerikaanse troepen. Dit is „muziek in de oren van het Westen", maar ontketent zeker absolute woede bij Saddam, aldus diplomaten. Vandaag ontvangt Damascus de VSminister van buitenlandse zaken. Baker.

Om de pantserdivisie die Syrië naar Saoedi-Arabië stuurt ter versterking van de in dat land gestationeerde westelijke (vooral Amerikaanse) en Arabische legers is gevraagd door de Saoedische regering, zeiden westelijke diplomaten.

Over twee maanden zal de Amerikaanse legermacht in Saoedi-Arabië op volle sterkte zijn. Dat heeft de bevelhebber van die troepen, generaal Norman Schwarzkopf, gisteren gezegd in een gesprek met het dagblad "Washington Post". „Geef me nog twee maanden, en dan zijn we zeker dat we alle troepen op het veld hebben die nodig zijn om Saoedi-Arabië tegen elke aanval te verdedigen", aldus de generaal.

De stationering van troepen loopt vijf tot zes dagen achter op het schema, als gevolg van pech op de schepen die het zware materieel moeten aanvoeren. Daarvan is minder dan een derde al in Saoedi-Arabië afgeleverd. Volgens officiële bronnen die de "Washington Post" aanhaalt, zijn er nu ongeveer 140.000 Amerikaanse militairen in de Golf, zowel ter land als ter zee. De komende weken zullen er nog eens meer dan 50.000 arriveren.

Iran

Washington verklaarde intussen dat het, bij alle snel wisselende bondgenootschappen in het gebied, speciaal alert is of Iraks vroegere oorlogsvijand Iran woord houdt met het naleven van het VN-handelsembargo tegen Irak. Wel deelde het mee dat het een schip met voedsel uit India zal doorlaten voor de 130.000 Indiërs die vastzitten in Koeweit.

De Iraanse autoriteiten hebben ontkend dat zij Irak van voedsel en medicijnen zullen voorzien in ruil voor olie en dollars. Zij deden dit via de nauw aan president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani gelieerde Engelstalige krant "Tehran Times". Het blad ontkend dat de resolutie van de Veiligheidsraad van de VN, waarin de blokkade wordt afgekondigd, het leveren van voedsel en medicijnen zou verbieden.

„Buitenlanders in Irak wordt doelbewust voedsel onthouden. Sommige produkten zijn gerantsoeneerd, maar buitenlanders krijgen geen bonnen", zei een hoge VN-functionaris in New York, de voorzitster van de Veiligheidsraadscommissie van toezicht op economische sancties, Marjatte Rasi. Zij zei zich af te vragen of Irak het schip uit India wel zal toelaten, omdat Bagdad heeft verklaard er geen internationaal toezicht op te zullen dulden of het voedsel ook naar hen gaat voor wie het is bestemd.

Golven vluchtelingen

Een andere hoge VN-functionaris waarschuwde in Geneve voor mogelijke nieuwe enorme golven vluchtelingen uit Irak en Koeweit. „Het kunnen er nog twee miljoen worden, terwijl van de een miljoen mensen die tot dusverre al op drift raakten nog niet eens de helft het gebied heeft kunnen verlaten", zei VN-functionaris prins Sadruddin Aga Khan. Volgens het Iraakse Rode Kruis wachten er alleen al aan de grens van Irak met Jordanië 360.000 Egyptenaren en zeker 65.000 Aziaten. Daarnaast staan er aan de grens van Irak met Turkije zeker nog eens 30.000 Aziaten.

Uruguay bestudeert het aanbod van Irak om gratis olie te leveren aan Derde-Wereldlanden maar zal zich tegelijkertijd aan de VN-resoluties houden. Dit is gisteren in de hoofdstad Montevideo bekendgemaakt. De steun van Uruguay aan de besluiten van de Veiligheidsraad betekent voor dit land het verlies van de export van 22 ton lamsvlees naar Irak.

Egypte heeft zijn ambassade in Koeweit op 7 september gesloten, officieel omdat de voedselvoorraden op waren. Dit is pas gisteren door het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. Ook Roemenië heeft vorige week al zijn diplonatieke vestiging in Koeweit gesloen, zo is gisteren in Boekarest bekendgemaakt. Cairo haastte zich te zeggen dat de sluiting van de ambassade geenszins een erkenning inhoudt van de Iraakse annexatie van Koeweit.

Waarnemend minister van financiën van Irak, Mohammad Mahdi Saleh, heeft gisteren aangekondigd dat zijn land zich alle bezittingen toeeigent van de voormalige heersers van Koeweit, de al-Sabah familie, en van lUe leden van de voormalige regering v'an Koeweit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Syrië „tergt'' Saddam met nieuwe troepenzending

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken