Bekijk het origineel

VN verwacht meer vluchtelingen uit Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VN verwacht meer vluchtelingen uit Irak

Amerikaans fregat entert Iraakse tanker

3 minuten leestijd

GENEVE — Een functionaris van de VN-organisatie Undro heeft gisteren gezegd dat liet aantal vluchtelingen uit Irak waarschijnlijk flink zal groeien na de waarschuwing van Irak dat buitenlanders geen voedsel meer toegewezen zullen krijgen.

. Sergio Piazzi van de organisatie die rampenhulp coördineert, zei dat het bestaande fonds niet voorziet in een dergelijke stroom vluchtelingen. Hij zei dat er tot nog toe zo'n 33 miljoen dollar in het fonds is gestort. Volgens schatingen van Undro bevinden zich in Irak en Koeweit nog meer dan 390.000 buitenlanders. Daarbij zijn niet de ongeveer zesduizend westerlingen gerekend wier bewegingsvrijheid is beperkt.

De Iraakse regering maakte dinsdag aan de niet-Arabische ambassades bekend dat er geen voedsel meer wordt toegewezen aan hun landgenoten, vanwege de tekorten die in het land zijn onstaan door het VN-handelsembargo.

Undro verzocht om 16 lar om de duizenden werknemers in Irak te Volgens berichten van de regering bevinden zich in Vietnamezen die lijden voeding en voor wie de dreigt. miljoen dolVietnamese evacueren. Vietnamese Irak 16.000 aan onderhongerdood Confrontatie met tanker

Het Amerikaanse fregat Elmer Montgomery heeft gisteren in de Rode Zee waarschuwingsschoten afgevuurd op de Iraakse tanker Tadmur. Na een inspectie aan boord door leden van de Amerikaanse kustwacht en marine mocht de tanker doorvaren. Volgens het Amerikaanse ministerie van defensie loste de Elmer Montgomery gistermorgen enkele schoten voor de boeg van de Tadmur, die vanuit de Golf van Akaba het noorden van de Rode Zee binnenvoer. Het Amerikaanse fregat enterde de tanker, maar na een inspectie aan boord bleek het Iraakse schip niet geladen te zijn.

Premier Toshiki Kaifu heeft gisteren een plan ontvouwd om voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog Japanse militairen overzee te sturen, zij het zonder wapens.

Het voorstel, dat de goedkeuring van het parlement behoeft, voorziet in de oprichting van een korps van militairen en burgers dat kan deelnemen in vredestaken van de Verenigde Naties. Het korps zou geen geweld mogen gebruiken of daarmee mogen dreigen. Het zou andere dan gevechtstaken moeten vervullen, zoals vervoer van goederen en personeel, verbindingen en medische ondersteuning. Volgens goed ingelichte kringen zou het korps 1000 tot 2000 man sterk moeten worden. Kaifu zei dat de leden van het korps ongewapend zullen zijn. Oefening in Israël

Terwijl Israëlische kranten waarschuwden voor een escalatie van het Golfconflict, heeft het Israëlische leger gisteren in de badplaats Haifa een oefening gehouden in het behandelen van slachtoffers van een gifgas-aanval.

Onder het loeien van sirenes waren honderden soldaten, politieagenten en reddingswerkers met gasmaskers en beschermende kleding in de weer om mensen die fungeerden als slachtoffers in het Carmel-ziekenhuis onder te brengen. De 'slachtoffers' hadden briefjes opgespeld gekregen waarop de aard van hun verwondingen stond vermeld. De medische officier die de leiding had over de oefening, zei dat op zeven na alle grote ziekenhuizen in Israël nu op een gifgas-aanval waren voorbereid.

Een minister uit de voormalige regering van Koeweit is gisteren aangekomen in Iran, dat zich weliswaar heeft uitgesproken tegen de Iraakse inval in Koeweit, maar zich zeker zo fel verzet tegen de aanwezigheid van een westerse troepenmacht in SaoediArabië. Sheik Nasser al-Ahmed alSabah had na aankomst een ontmoeting met onderminister van buitenlandse zaken AH Mohammad Besharati, die herhaalde dat Iran de Iraakse inval veroordeelde, maar de buitenlandse inmenging afwees.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

VN verwacht meer vluchtelingen uit Irak

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken