Bekijk het origineel

Bedrijven huiverig over statiegeld-plan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bedrijven huiverig over statiegeld-plan

„Maatregel niet voor afgedankte produkten"

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het bedrijfsleven staat huiverig tegenover de plannen van minister Aiders van milieubeheer om het aantal regelingen voor statiegeld uit te breiden. Volgens de werkgeversorganisaties VNO en NCW dreigt het heffen van statiegeld een financiële „sluier" te werpen over de werkelijke doelstellingen van het afval-beleid.

Dat bleelc gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het afval-beleid. De hoorzitting gold als voorbereiding op een uitgebreide commisievergadering in oktober. Naast werkgevers waren ook lagere overheden, milieu- en consumentenorganisaties uitgenodigd.

Op dit moment bestaat een statiegeld-regeling voor een aantal glazen flessen en voor transportartikelen, zoals pallets en kratten. Bij de behandeling van het Nationaal Milieubeleidsplan Plus in de Tweede Kamer gaf Alders de Kamer te kennen ook een retoursysteem te willen voor aluminium blikjes, batterijen, en meer .flessen en potten.

Het bedrijfsleven stelt hier tegenover dat statiegeld tot op heden slechts geheven wordt op produkten met een „economische waarde" en niet geldt voor „afgedankte produkten". Volgens VNO en NCW is uitbreiding van de statiegeld-regelingen een vorm van beïnvloeding van de gebruiker waarvan onder meer de juridische aspecten nog onvoldoende duidelijk zijn. Vertegenwoordigers van de Stichting Verpakkingen en Milieu (SVM), waarin 120 ondernemers zijn vertegenwoordigd, voegden hieraan tijdens de hoorzitting toe dat uitbreiding van statiegeld-regelingen voor de winkels momenteel „fysiek" onhaalbaar is. Behalve dat het extra personeel kost, is geen rekening gehouden met de „enorme hygiëneproblemen". De milieuorganisaties staan positief tegenover de door Alders gewenste uitbreiding. Volgens H. Venner van de Vereniging Milieudefensie vormt het een „zeer efficiënt middel" om afvalstromen gescheiden bij elkaar te brengen. De hoogte van het statiegeld zou wel zodanig moeten zijn dat er voor de consument voldoende „prikkel" is om de spullen te retourneren.

Directeur D. Westendorp van de Consumentenbond noemde in zijn bijdrage aan de hoorzitting het milieubeleid van de regering „warrig en inconsistent" in de uitwerking ervan voor de consument. Hij wees erop dat voor de uitvoering van de „zeer noodzakelijke milieumaatregelen" een groot draagvlak onder de bevolking noodzakelijk is.

Als voorbeeld van het warrige beleid noemde Westendorp onder meer de aangekondigde verhoging door de NS van de tarieven in de spits. Volgens de directeur van de Consumentenbond is deze stap „desastreus" voor de motivering van consumenten om hun auto te laten staan en over te stappen op het openbaar vervoer.

Depots overvol

Ook de inzameling van klein chemisch afval acht hij een „slecht voorbereide actie". Die inzameling is namelijk zo'n „succes" dat de opslagdepots reeds bijna alle overvol zitten. En dat, zo zei Westendorp, terwijl momenteel toch niet meer dan een kwart van dit afval ook daadwerkelijk door de burger wordt ingeleverd.

De Consumentenbond toonde zich ook weinig ingenomen met de uitgebreide publieksvoorlichtingscampagne die het ministerie van milieubeheer zeer binnenkort start. Volgens Westendorp is deze campagne, die drie jaar zal lopen, slecht afgestemd met vertegenwoordigers van de doelgroepen als industrie en consumenten.

Een woordvoerster van het ministerie zei gisteren desgevraagd dat de campagne in het reguliere overleg met de doelgroepen wel degelijk aan de orde is gesteld. M. Schuttelaar, milieucoördinator van de Consumentenbond, acht dit te mager. Volgens hem kan de campagne allerlei vragen bij de consument oproepen waar vooralsnog geen antwoorden op zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bedrijven huiverig over statiegeld-plan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken