Bekijk het origineel

Generaals betrokken bij moord Popieluszko

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Generaals betrokken bij moord Popieluszko

Aantal arrestaties in Polen

2 minuten leestijd

WARSCHAU - In Polen zijn twee gepensioneerde generaals van het ministerie van binnenlandse zaiien gearresteerd en bescliuldigd van het geven van hulp bij en het aanzetten tot de moord in 1984 op de priester Jerzy Popieluszico, een beliende pleitbezorger van het indertijd verboden vakverbond Solidariteit. De Poolse procureur-generaal Alexander Herzog heeft dit gisteren bekendgemaakt.

De Poolse justitie liet daarnaast een voormalig minister van binnenlandse zaken en zes andere personen oppakken op grond van vermeende corruptiepraktijken. De arrestaties hebben zeer recent plaatsgehad. Zij zijn het gevolg van gerechtelijke onderzoeken die op last van de regering-Mazowiecki zijn gelast tegen voormalige communistische machthebbers.

Herzog verklaarde in een tv-interview dat voormalig onderminister van binnenlandse zaken, Wladyslaw Ciaston, en het voormalige hoofd van het Vierde Departement van dit ministerie, Zenon Platek, „zijn verhoord en in voorlopige hechtenis zijn genomen". Hij voegde hieraan toe dat beide generaals ervan zijn beschuldigd dat zij in september en oktober 1984 hun ondergeschikten hebben aangezet tot moord op Popieluszko en op 19 oktober de moord hebben laten plegen.

Later werden vier leden van de geheime dienst, die allen werkten voor het Vierde Departement, dat verantwoordelijk was voor het toezicht op de Rooms-Katholieke Kerk in Polen, schuldig bevonden aan de moord en veroordeeld. Justitie kon echter indertijd niet hard maken dat hun superieuren bij de moord betrokken waren. Het OM heropende het onderzoek op 24 juli, drie weken na het aftreden van minister van binnenlandse zaken generaal Czeslaw Kiszczak, die ten tijde van de moord op Popieluszko de eindverantwoordelijkheid droeg voor de geheime en de geüniformeerde politie.

Smeergelden

Onder de anderen die zijn opgepakt, bevindt zich de Poolse ex-minister van binnenlandse zaken generaal Miroslaw Milewski, die van 1944 tot ten minste 1981 voor de veiligheidsdienst heeft gewerkt.

Herzog zei dat de aanklacht tegen Milewski betrekking heeft op het accepteren van smeergelden en verscheidene kilogrammen goud en juwelen. Hij noemde de namen van de andere verdachten niet, maar zei dat zich onder hen twee generaals en twee kolonels bevinden. Herzog benadrukte dat de aanklacht tegen hen niet verband houdt met de zaak-Popieluszko.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 oktober 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Generaals betrokken bij moord Popieluszko

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 oktober 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken