Bekijk het origineel

Christen-democraten winnen Duitse deelstaatverkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Christen-democraten winnen Duitse deelstaatverkiezingen

Voormalige SED behalve in Saksen op twee na sterkste

3 minuten leestijd

BERLIJN - Bij de deelstaat-veriiiezingen in de voormalige DDR heeft de christendemocratische CDU de grootste winst behaald. In vier van de vijf deelstaten kwam de partij als grootste uit de bus. De socialistische SPD won alleen in Brandenburg. De voormalige communisten van de PDS en de liberale FDP wisten overal de kiesdrempel van vijf procent te nemen.

Alleen in Brandenburg werd de sociaal-democratische SPD onder leiding van lijsttrekker Manfred Stolpe de grootste partij. In de deelstaat Saksen behaalde de CDU met professor Kurt Biedenkopf een absolute en in de deelstaten Thüringen, Saksen, Saksen-Anhalt en MecklenburgVoorpommeren een relatieve meerderheid.

De FDP is er in geslaagd om in alle oostelijke deelstaten gekozen te worden. De Groenen en de burgerrechtenbeweging Bündnis '90 verloren in Mecklenburg, in Saksen-Anhalt was de uitslag vanmorgen voor de twee partijen nog niet duidelijk. De met de CSU verbonden DSU behaalde in geen van de vijf deelstaten genoeg stemmen om boven de kiesdrempel te komen.

De CDU heeft gisteravond gezegd overal coalities met de FDP te willen vormen, de FDP heeft zich nog in de nacht bereid verklaard zulke coalities aan te gaan. Vandaag zullen de partijbesturen in Berlijn, Bonn en München bijeenkomen om over de verkiezingsuitslag te overleggen.

PDS

De voormalige Oostduitse communistische partij, de PDS, is in alle oostelijke deelstaten behalve in Saksen als de op twee na sterkste partij uit de bus gekomen. De grootste overwinning werd behaald in Mecklenburg-Voorpommeren, waar de opvolger van de SED 15,6 procent van de stemmen behaalde.

In de bondsraad, de Duitse senaat, hebben de door de CDU geregeerde deelstaten nu 36 stemmen, de door SPD geregeerde staten 33. Daarmee kunnen de SPD en de Groenen de besluiten van de coalitie van CDU/CSU en FDP niet meer tegenhouden, zoals mogelijk was sinds de nederlaag van de CDU in Nedersaksen in mei van dit jaar.

In Beieren, waar de kiezers eveneens een nieuw parlement konden kiezen, heeft de christen-democratische CSU een licht verlies geleden, maar behield de partij met 54,9 procent van de stemmen de absolute meerderheid. De extreem-rechtse Republikaner slaagden er niet in om de kiesdrempel in Beieren te halen. De SPD leed het grootste verlies ooit in de deelstaat en haalde slechts 26 procent. De Groenen gingen van 7,5 procent naar 6,4 procent en de FDP keerde na acht jaar met 5,2 procent terug in het Beierse parlement.

De deelstaatverkiezingen worden gezien als een graadmeter voor de eerste algemene verkiezingen in het verenigde Duitsland die op 2 december plaatshebben. Kohl reageerde verheugd, maar voorzichtig op de voorlopige uitslagen. De verkiezingen van 2 december zijn nog niet gewonnen (...), maar we hebben een goede startpositie, aldus de bondskanselier.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Christen-democraten winnen Duitse deelstaatverkiezingen

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken