Bekijk het origineel

Baker zoekt in Moskou steun voor harde actie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Baker zoekt in Moskou steun voor harde actie

Missie Brandt levert vrijlating 120 gijzelaars op

4 minuten leestijd

MOSKOU/LONDEN - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, is vandaag in Moskou aangekomen om steun te verwerven voor een eventueel militair optreden tegen Irak in VN-verband. Zijn Sowjetcollega Eduard Sjewardnadze noemde het vooralsnog echter „ongewenst" Koeweit met geweld te bevrijden.

..Het is ongewenst en volgens mij is de eerste taak van de internationale gemeenschap erop toe te zien dat de VN-resoluties nageleefd worden", aldus Sjewardnadze. Baker wil in Moskou vaststellen of Sowjetleider Michail Gorbatsjov, die zich sterk heeft gemaakt voor een diplomatieke oplossing van de Golfcrisis, ook bereid zou zijn een militair VN-optreden te steunen. Sjewardnadze weigerde echter ten overstaan van journalisten de Sowjetregering vast te pinnen. „We gaan alle vragen en mogelijkheden bespreken, u krijgt van mij op dit moment geen antwoord", zei de minister.

Baker kreeg dinsdag in Caïro de stilzwijgende goedkeuring van China voor een eventueel gewapend VN-optreden. Baker moet minstens hetzelfde los zien te krijgen van Gorbatsjov, die hij vanmiddag zou ontmoeten.

Waarnemers wijzen erop dat Washington een tiende VN-resolutie tegen Irak aan het voorbereiden is, waarin om toestemming wordt gevraagd voor militair ingrijpen tegen Irak. Volgens de VS is een dergelijk ingrijpen onvermijdelijk omdat economische sancties en politieke druk nog tot niets hebben geleid.

Tijd raakt op

De Britse premier, Margaret Thatcher, heeft gisteren gezegd dat de tijd voor de Iraakse president Saddam Hoessein begint op te raken en dat, als Irak zich niet snel terugtrekt uit Koeweit, geweld tegen het land zal worden gebruikt.

Thatcher deed deze uitspraken in een rede voor het Britse Lagerhuis. Ze signaleerde dat na drie maanden waarin is geprobeerd Irak op een vreedzame manier ertoe te bewegen zich uit Koeweit terug te trekken, Saddam daartoe nog altijd niet bereid lijkt. Thatcher verwierp het door de Jordaanse koning Hoessein aangevoerde argument dat het gebruik van geweld van de hand moet worden gewezen vanwege de schade die daardoor aan het milieu zou worden toegebracht. „Als dat argument juist is, dan zouden we ook niet tegen Hitler hebben mogen vechten", zei ze.

Missie Brandt

De missie van de voormalige Westduitse bondskanselier Willy Brandt naar Bagdad heeft intussen geresulteerd in de vrijlating van 120 buitenlandse gijzelaars in Irak. De Iraakse leider Saddam Hoessein kwam Brandt tegemoet en zegde toe dat 100 Duitsers en 20 Amerikanen, Britten, Italianen en mensen van de andere nationaliteiten naar huis mogen terugkeren.

Ondanks succes op het gijzelaarsfront liet Brandt op een persconferentie weten dat zijn gesprek met Saddam Hoessein zijn hoop op een vreedzame oplossing van de Golfcrisis niet heeft vergroot. „In de huidige situatie kan een gewapend conflict al ontstaan door een verkeerde taxatie of beoordeling van troepenbewegingen. In dat kader kan ik niet zeggen dat ik minder bezorgd ben dan enkele dagen gelden".

Van den Broek

De woordvoerder van minister Van den Broek verklaarde dat het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken blij is voor de familieleden van de 120 gijzelaars die door bemiddeling van Brandt door Bagdad worden vrijgelaten, maar onderstreept het belang van de vrijlating van alle gijzelaars.

Minister Van den Broek, aldus zijn woordvoerder, blijft op het standpunt staan dat de enige echte oplossing voor de gijzelaarskwestie ligt in VN-verband. De Verenigde Naties hebben al eerder geprobeerd een visum te krijgen voor een VN-afgezant, maar dat verzoek is door Bagdad afgewezen.

Tsjechoslowakije stuurt op uitnodiging van Saoedi-Arabië binnenkort een legereenheid naar het Golfgebied. De eenheid is gespecialiseerd in chemische oorlogvoering. Dat heeft een woordvoerder van de Tsjechoslowaakse regering gisteren bekendgemaakt. Het Tsjechoslowaakse parlement had op 24 oktober al zijn goedkeuring gegeven aan de missie van de 179 militairen. Met name president Vaclav Havel wil met de zending van de militairen de verbondenheid van Tsjechoslowakije met de multinationale troepenmacht in de Golfregio duidelijk maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Baker zoekt in Moskou steun voor harde actie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken