Bekijk het origineel

ANC-Ieden opgepakt in Bophuthatswana

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ANC-Ieden opgepakt in Bophuthatswana

„Bevolking opgehitst tegen regering"

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG - De politie van het Zuidafrikaanse thuisland Bophuthatswana heeft gisteren enkele tientallen leden van het ANC en aanverwante organisaties opgepakt. Volgens president Lucas Mangope van het in naam onafhankelijke thuisland maakten de arrestanten deel uit van een complot om hem te vermoorden en z'n regering omver te werpen. Het ANC heeft deze bewering roekeloos en absurd genoemd.

Tot gisteravond zouden 32 mensen zijn opgepakt, maar volgens onbevestigde berichten gaat het om zeker 60 arrestaties. Tientallen ANC-aanhangers zijn in Bophuthatswana ondergedoken of naar Zuid-Afrika uitgeweken.

President Mangope zei in een verklaring voor de televisie dat de ANCzender Radio-Freedom, alsook de internationale radiodienst van Zambia de bevolking van Bophuthatswana ophitsen tegen zijn regering. Hij zei het te betreuren dat de ontdekking van het complot samenvalt met pogingen van hem om contact te zoeken met het ANC. Een woordvoerder van het ANC zei gisteren voor de Zuidafrikaanse televisie: „Het optreden van Mangope is een poging om via onderdrukking de uiteindelijke ondergang van het thuisland uit te stellen".

De arrestatiegolf viel samen met een 'wegblijfactie' van werknemers uit Bophuthatswana. Het ging hier om een oproep van het grootste zwarte vakverbond van Zuid-Afrika, Cosatu, om door middel van een boycot van blanke winkels in Pretoria en een staking van mensen uit Bophuthatswana die in blanke gebieden werken te protesteren tegen het voortbestaan van het thuisland. De Cosatu eist net als het ANC dat het thuisland weer deel gaat uitmaken van de republiek Zuid-Afrika.

Verlaten

De stakingsactie is een compleet succes geworden. De straten van Pretoria boden gisteren een veriaten indruk. De wegblijfactie was tevens bedoeld als een protest tegen het feit dat Zuidafrikaanse vakbonden in Bophuthatswana verboden zijn.

Bophuthatswana is het enige onafhankelijke thuisland dat geen samenwerkingsovereenkomst met het ANC heeft gesloten. De andere drie, te weten Venda, Ciskei en Transkei, hebben dit wel gedaan. In deze thuislanden zijn onlangs militaire proANC-regeringen via staatsgrepen aan de macht gekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

ANC-Ieden opgepakt in Bophuthatswana

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken