Bekijk het origineel

Saddam Hoessein laat gijzelaars in fasen vrij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Saddam Hoessein laat gijzelaars in fasen vrij

Bush en Thatcher veroordelen voorstel

3 minuten leestijd

BAGDAD/PARIJS - President Saddam Hoessein van Irak heeft gisteren verklaard dat hij op Eerste Kerstdag zal beginnen met het vrijlaten van buitenlanders die worden vastgehouden sinds de Iraakse inval in Koeweit op 2 augustus. Dit heeft het Iraakse persbureau INA gemeld. De 2000 westerlingen en Japanners zullen in drie maanden tijds groepsgewijs worden vrijgelaten.

„De laatste groep zal het Iraakse gebied verlaten op 25 maart 1991, tenzij iets de sfeer van vrede verstoort", zo staat in een regeringsverklaring. Terwijl Saddams besluit werd bekendgemaakt, vertrok uit Bagdad een Boeing 747 van Iraqi Airways met aan boord 133 buitenlanders, meest vrouwen en kinderen, voor een directe vlucht naar Londen, zo werd van diplomaten vernomen. Het ging veelal om echtgenotes en familieleden van ingezetenen van Koeweit en het was de eerste vlucht van deze aard sinds een maand.

Onverbiddelijk

De Amerikaanse president, George Bush, en de Britse premier, Margaret Thatcher, hebben zich vanochtend onverbiddelijk getoond tegenover Irak en elk compromis met president Saddam Hoessein afgewezen. „Men kan niet met een terrorist onderhandelen", zei Bush na een ontbijt met Thatcher in Parijs, dat voorafging aan de opening van de bijeenkomst van de CVSE-conferentie.

Bush verwierp het jongste aanbod van Saddam als „cynische truc", waar niemand zal intrappen. Thatcher verklaarde evenals Bush dat Irak „zich zo snel mogelijk en totaal" uit Koeweit moet terugtrekken. „Als hij dat niet doet, moet hij er met geweld uit worden verwijderd", zei zij.

Bush, die 's avonds zou dineren met Sowjetpresident Gorbatsjov, eiste ook de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars. „Er zal geen concessie worden gedaan. Alleen een volledige terugtrekking van de Iraakse troepen uit Koeweit zal een vreedzame oplossing van het conflict mogelijk maken, die ik pok nastreef", zei hij.

De westerlingen worden in Irak vastgehouden als menselijke schilden tegen mogelijke aanvallen. Twee derde van de gijzelaars die nog in Irak zitten, bestaat uit Amerikanen en Britten.

„Saddam speelt duidelijk een briljante kaart uit tegen de Europeanen en Amerikanen", zei een hooggeplaatste Arabische functionaris. „Hij wil een militaire actie, die het Westen zou kunnen overwegen tegen Irak, zo lang mogelijk uitstellen".

VN-resolutie

Het besluit de „buitenlandse gasten" te laten vertrekken komt op een moment dat steeds meer steun zich begint af te tekenen voor een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die het mogelijk maakt Irak met geweld te verdrijven uit Koeweit. De Verenigde Staten zijn een diplomatiek offensief begonnen om steun voor zo'n resolutie te verwerven. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, voerde gisteren en eergisteren in Parijs besprekingen met tal van ministers van buitenlandse zaken van lidstaten van de Veiligheidsraad.

Frankrijk, Roemenië en Finland zegden gisteren hun steun toe en een dag eerder hadden al de Afrikaanse Veiligheidsraad leden Zaïre, Ethiopië en Ivoorkust dat gedaan. Baker wist zich al verzekerd van de steun van Groot-Brittannië en Canada.

Een oorlog tegen Irak zal binnen enkele dagen een overwinning op de troepen van de Iraakse leider Saddam Hoessein opleveren, zo heeft de commandant van de Britse strijdkrachten in de golf, generaal Peter de la Billiere, in een interview gezegd dat gisteren door Saoedische kranten werd gepubliceerd.

Volgens de commandant zouden de Irakezen ook geen grote schade kunnen aanrichten aan de Saoedische olievelden. De la Billiere waarschuwde Irak verder dat het op ernstige vergeldingsmaatregelen kan rekenen als gebruik wordt gemaakt van chemische wapens. „Als er een oorlog uitbreekt, zal het, denk ik, een kortdurende zijn door de overweldigende troepenmacht in Saoedi-Arabië, aldus De la Billiere.

Zie ook pag. 3: "Besluit over missie opnieuw uitgesteld"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Saddam Hoessein laat gijzelaars in fasen vrij

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken