Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

N.a.v. "Humor onder de kansel", door Dolf Kloek; uitg. Boekencentrum, 's-Gravenhage, 1990; 71 blz.; prijs 17,50 gulden.

Dat ook populaire romanciers belangstelling kunnen hebben voor de kerk bewijst dit boekje met vijftien verhalen. De schrijver Dolf Kloek (hij heeft reeds 45 boeken op zijn naam staan) ging voor Boekencentrum op de anekdotische toer. Zijn jongste uitgave is niet veel meer dan een boeketje humoristisch getinte voorvallen.

Kloek neemt zijn lezers mee naar een vallende gulden in een Limburgs kapelletje, een rustige duif op het klankbord van een rustieke kansel en een kortgebroekte badgast die onverwacht de vaste organist moet vervangen. Verder is er een "bonder" die in een baptistenkerkje net niet op de koffie komt en een oude baas die een goede zondag heeft door een slapend speelgoedbeest.

De spanning is voelbaar in de „bulderpreek"' van dominee X. Zijn betoog wordt onverwacht onderbroken door een dromende koster. Toch staat deze climax wat verlaten in de serie. Kloeks verhalen zijn menselijk en gewoon, maar voor kenners van de fijnzinnige humor van Ton de Lier en de milde ironische ondertoon in de schetsen van Straatsma en De Groot blijft dit boekje onder de maat.

Ook in taaltechnisch opzicht laat deze publikatie te wensen over. Kloeks stijl is —deze samenvatting maakt dat reeds duidelijk— erg bijvoeglijk. Mede daardoor lezen zijn verhalen niet gemakkelijk.

Positief vind ik de harde kaft. Het wit-roze jasje spreekt niet echt aan. Verder is het boekje zo grondig verlijmd, dat ik mijn exemplaar los moest snijden.

De prijs is 17,50 gulden. Te duur voor een verjaardagscadeautje.

JGHvG

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken