Bekijk het origineel

Prei en tomaat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prei en tomaat

3 minuten leestijd

Het valt in deze tijd van het jaar soms niet mee iedere dag van de week iets anders op tafel te zetten. „Je weet gewoon niet wat je eten moet", is de veelgehoorde klacht bij de groenteboer. Toch kun je soms met een simpele variatie er nèt even iets anders van maken.

Ze zijn al vaker aan de orde geweest in deze rubriek: de deeltjes "40 recepten met..." van Margriet. Het zijn eenvoudige recepten, waarmee je gezinsleden of gasten echt even iets "anders" kunt voorschotelen. Deze week de deeltjes over prei en tomaten. Ter toelichting: prol is een Brabants streekgerecht.

Worst op prei
1 rookworst; 2 dunne preien; 100 g bloem; 2 eieren; 21/2 dl melk; oregano; 50 g geraspte kaas.
Maak de preien schoon en snijd ze in dunne ringen. Snijd de rookworst in plakjes. Zeefde bloem in een kom en breek er de eieren bij. Roer dit door elkaar en verdun het geheel, al roerend, met de melk. Schenk dit mengsel in een ingevette, platte braadslee. Bestrooi het met oregano en geraspte kaas. Zet de braadslee in een hete oven (225°C) en laat het geheel gaar worden in 35 min.

Prol
500 g prei; 21 runderbouillon; 75 g rijst; 300 g aardappelen; 100 g pittige worst of salami; peterselie.
Maak de prei schoon en snipper de groente fijn. Schil de aardappelen en snijd ze klein. Was de rijst. Breng de bouillon aan de kook en voeg de aardappelen en de rijst toe. Laat het geheel dan 20 minuten koken en wrijf de aardappelen fijn. Voeg de preisnippers toe en laat deze 5 minuten meekoken. Snijd ondertussen de worst of salami in sliertjes. Hak de peterselie fijn. Roer worst en peterselie door de soep en serveer deze zo heet mogelijk.

Ovenschotel
2 preien; 2 niet te rijpe bananen; 3 dikke plakken gekookte ham; 2 eetlepels sesamzaadjes; 21/2 dl kaassaus (eventueel uit-een zakje).
Maak de preien schoon en snipper ze. Laat, in 1 dl bouillon, de kook gaan over de prei. Pel de bananen en snijd ze iri stukjes. Snijd de ham in blokjes. Schep de banaan en ham door de prei. Schep er de sesamzaadjes door. Maak de kaassaus. Schep het preimengsel in een ovenschaal. Schenk er de kaassaus over. Zet de schaal 20 min. in een hete oven (175°C). Eet hierbij bij voorbeeld stokbrood.

Chinese tomatensoep
1 blik gepelde tomaten; 1 blikje tomatenpuree; 1 bouillontablet; 2 eetlepels bruine suiker; 1 eetlepel ketjap; sambal; stukje prei.
Pureer de inhoud van het blik tomaten fijn met een keukenmachine of een staafmixer of wrijf het vruchtvlees door een zeef. Breng dat met de inhoud van het blikje tomatenpuree, de bouillontablet en een 1/2 l water aan de kook. De soep moet iets gebonden zijn door de tomatenmassa. Maak de soep op smaak met bruine suiker, ketjap, een klein puntje sambal en zeer fijngesneden prei.

Tomaten àla crème
6 kleine, stevige tomaten; peper; zout; 25 g boter of margarine; 5 eetlepels koffieroom; peterselie.
Ontvel de tomaten, nadat u ze even in kokend water hebt gehouden. Halveer ze overlangs en leg ze met de bolle kant naar boven in een ingevette vuurvaste schotel. Bestrooi de groente met peper en zout. Verdeel de boter in kleine klontjes over de tomaten en schenk de koffieroom erbij. Dek de schotel af en zet hem in het midden van een voorverwarmde oven (175°C). Laat het gerecht gaar worden in ongeveer 20 minuten. Garneer met toefjes peterselie.
N.a.v. "40 recepten met prei" en "40 recepten met tomaten", in de reeks culinaire kleintjes van Margriet; uitg. M&P, Amsterdam 1990; 46 en 48 blz., prijs 6,95 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Prei en tomaat

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken