Bekijk het origineel

Muzikanttekening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Muzikanttekening

3 minuten leestijd

Presentatie: in Ambacht
Vanmiddag vindt om 14.30 uur de presentatie plaats van het geherintoneerde orgel in de Petrakerk (ger. gemeente) te Hendrik Ido Ambacht. Het orgel werd in 1976 gemaakt door de fa. Vierdag en telt 23 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, borstwerk en pedaal. Na de recente vergroting van het kerkgebouw bleek dat het kerkorgel aan de vergrote ruimte moest worden aangepast. De orgelmakers Gert van Buuren en Henk van Eeken kregen opdracht het instrument qua klank en draagkracht te verbeteren en het aan te passen aan de nieuwe ruimte. Door herintonatie werd een nieuw klankbeeld bereikt. Het orgel wordt gepresenteerd door Dick Sanderman en Bas de Vroome.

St. Pancraskerk
Op woensdag 28 november vindt de officiële ingebruikneming en overdracht plaats van het gerestaureerde orgel in de Zuider- of St. Pancraskerk te Enkhuizen. Het orgel, waarvan de oudste delen dateren uit de zestiende eeuw, werd teruggebracht naar de situatie van 1799, toen H. H. Freytag een omvangrijke vernieuwing teweegbracht. (Eerdere werkzaamheden aan het orgel vonden plaats in 1593,.1621, 1688 en 1737). Van Freytag zijn het Rugpositief, de onderkas van de grote kas, windladen en de de klavieren, de mechanieken van het Manuaal. Na wijzigingen in 1850 en 1935 werd in de jaren 1988-1990 een restauratie uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw. Adviseur bij de restauratie was Jan Jongepier, die het orgel bij de overdracht zal bespelen. Op deze avond wordt ook het boek "Het orgel in de Zuider- of Sint Pancraskerk te Enkhuizen" overhandigd aan de commissaris der Koningin in de provincie Noord-Holland, drs. R. J. de Wit. Op donderdag 29 november geeft Jongepier samen met de Westfriese cantorij een presentatieconcert.

Eeuwfeest
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Organisten Vereniging (NOV) viert het district Noord-Holland op zaterdag 1 december het eeuwfeest in de Aula van de VU te Amsterdam. Vanaf 9.45 uur bespeelt Bernard Winsemius de beiaard van de VU. Om 10.15 uur begint de ochtendbijeenkomst, waarbij Jan Jongepier een lezing houdt over "Orgelbouw tijdens het 100-jarig bestaan van de NOV", 's Middag worden twee werken gespeeld van Willem Vogel door de Philharmonische Kapel "Mozart" en organist prof. dr. Ewald Kooiman. Kooiman besluit de dag met een bespeling op het Couperin-orgel van de VU.

Andriessenjaar
In 1992 wordt herdacht dat Hendrik Andriessen een eeuw geleden werd geboren. In dat kader worden verschillende evenementen georganiseerd door de Stichting Hendrik Andriessen Eeuwfeest, die reeds eerder in onze krant werd gevraagd naar de plannen. Lindenberg Boeken & Muziek startte onlangs de cd-opnamen voor een integrale uitgave van Andriessens orgelwerken. De opnames vinden plaats in de St. Jozefkerk te Haarlem en de organist is Albert de Klerk. Het ligt in de bedoeling deze produktie op vier cd's uit te brengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Muzikanttekening

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken