Bekijk het origineel

Geheime Zwitserse leger ontbonden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geheime Zwitserse leger ontbonden

Ook België heft verzetsgroep op

2 minuten leestijd

BERN — Het geheime Zwitserse leger, dat was opgericht om in geval van een invasie ondergronds verzet te bieden tegen de bezettingsmacht, is op last van de Zwitserse regering ontbonden. Het verzetsleger, dat de codenaam P-26 voerde, is vorige week opgedoekt omdat de Koude Oorlog definitief voorbij is, zo heeft de regering gisteren bekendgemaakt.

De regering is met deze beslissing tegemoet gekomen aan een parlementaire onderzoekscommissie, die gisteren na acht maanden onderzoek met een rapport naar buiten kwam. Het parlementaire onderzoek naar de clandestiene organisatie heeft aan het licht gebracht dat deze was opgezet door militairen en volledig buiten de politieke controle werd gehouden. Daarnaast was duidelijk geworden dat het niet alleen de bedoeling was om het geheime leger in te zetten tegen een eventuele bezettingsmacht, maar ook tegen „subversieve" leden van de eigen bevolking.
De parlementaire commissie heeft geen bewijzen gevonden dat P-26 „directe banden" onderhield met clandestiene organisaties elders in West-Europa. In verscheidene NAVO-landen blijken in de jaren vijftig ondergrondse paramilitaire organisaties en guerrillagroepen te zijn opgericht met het doel verzet te bieden in geval van een invasie door het Warschaupact. In Italië werd een dergelijke organisatie in het leven geroepen die de codenaam Gladio meekreeg.

Telecommunicatie
Hoewel de commissie geen rechtstreeks verband heeft weten te vinden tussen P-26 en de ondergrondse groepen elders in West-Europa, heeft zij wel ontdekt dat P-26 met een niet nader geïdentificeerde NAVO-lidstaat samenwerkte bij de ontwikkeling van telecommunicatie-apparatuur.
P-26 werd pas opgericht in het begin van de jaren tachtig, als de opvolger van een gelijksoortig clandestien leger dat ontbonden werd nadat een Zwitserse agent was betrapt op spionage in Oostenrijk. De ontdekking dat het neutrale Zwitserland agenten liet spioneren in het eveneens neutraIe Oostenrijk leidde destijds tot een enorm schandaal. Of de voorganger van P-26 wel in contact stond met zijn Gladio-partners in andere landen moet nog verder worden onderzocht.

België
Ook de Belgische regering heeft gisteren besloten de geheime anticommunistische organisatie in het land op te heffen. Deze was in de jaren vijftig opgezet om verzet te bieden bij een eventuele Sowjetbezetting.
Premier Martens zei dat volgende week de resultaten bekend worden gemaakt van een regeringsonderzoek naar eventuele banden van de Belgische Gladio-tak met rechtse terroristische organisaties in het land. De minister van defensie, Guy Coeme, had eerder gezegd dat de eerste indicaties niet op dergelijke connecties wezen.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Geheime Zwitserse leger ontbonden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken