Bekijk het origineel

Bush wil onmiddellijk op hoog niveau overleg voeren met Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bush wil onmiddellijk op hoog niveau overleg voeren met Irak

Reacties uit Bagdad op nieuw initiatief lijken positief te zijn

4 minuten leestijd

WASHINGTON - De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren voorgesteld voor 15 januari op hoog niveau overleg te voeren met Irak. Hij wil daarmee „een extra stap zetten om de dreigende oorlog over Koeweit af te wenden".

In een televisietoespraak bood Bush aan zijn minister van buitenlandse zaken, James Baker, naar Bagdad te sturen voor overleg met de Iraakse president, Saddam Hoessein, terwijl hij de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tarek Aziz, uitnodigde in Washington te komen praten.

De Amerikaanse president benadrukte in zijn rede dat het niet gaat om onderhandelingen met Irak; hij is nog steeds van mening dat Irak desnoods met geweld uit Koeweit verdreven moet worden. „Het is geen reis van concessies, hij (Saddam Hoessein) moet begrijpen wat de alternatieven zijn als hij zich niet neerlegt bij de VN-resolutie. En de beste manier om dat duidelijk te maken is een gesprek van man tot man, waarbij Baker hem recht in de ogen kijkt", verduidelijkte Bush.

In antwoord op vragen van journalisten zei de Amerikaanse president na afloop van zijn rede dat „als militair handelen vereist is, dit geen tweede Vietnam zal zijn. Dit wordt geen langdurige, slepende oorlog". Hij zei bereid te zijn „alle aspecten van de crisis te bespreken, mits aan de eisen van de aftocht van de Iraakse troepen uit Koeweit, het herstel van de legitieme regering van Koeweit en de vrijlating van de gegijzelden in Koeweit en Irak niet wordt getornd.

Bush vroeg Saddam Hoessein om tussen 15 december en 15 januari met Baker te spreken, en nodigde Aziz uit in de tweede helft van de week van 10 december naar Washington te komen. Bij het overleg met Aziz mogen ook delegaties van de landen die troepen in de Golf gestationeerd hebben deelnemen, zo liet Bush weten. In totaal hebben 27 landen militairen naar de Golf gestuurd, waarvan de Amerikanen met 240.000 manschappen verreweg het grootste aandeel leveren.

De Amerikaanse president verklaarde dat hij vanuit Bagdad geen enkel signaal had ontvangen dat erop wees dat Saddam bereid zou zijn tot vredesbesprekingen, maar hij vertelde wel dat Irak gisteren bij de Amerikaanse ambassade in Koeweit groenten, fruit en sigaretten had afgeleverd.

Volgens Associated Press heeft daarentegen de Iraakse regering verrast gereageerd op de voorstellen van Bush. De regering zou onmiddellijk in spoedvergadering bijeengekomen zijn, zo hebben diplomaten bekendgemaakt. Het was niet direct duidelijk wie aan de bijeenkomst deelnamen.

Eerder had de revolutionaire commandoraad, onder aanvoering van president Saddam Hoessein, nog verklaard dat Irak de geweldsresolutie van de VN-Veiligheidsraad verwerpt en zal vechten om Koeweit te behouden. Volgens de raad is de resolutie „nietig en ongeldig", omdat zij door de VS is opgelegd. Saddam kondigde aan dat indien de „krachten van het kwaad" een aanval zouden beginnen, „dit land van onmogelijke opdrachten" hun een niet eerder in de geschiedenis vertoonde „harde les" zal geven.

De Iraakse ambassadeur in Parijs, Abdul Razzak al-Hashimi, verwelkomde het aanbod van Bush in een vraaggesprek met de Britse BBC. „Dit is een zeer belangrijke stap en wij hopen dat hiermee bereikt zal worden waar wij allen naar streven — onderhandelingen in plaats van het slaan van de oorlogstrom". VN-secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar reageerde positief op het voorstel van de president van de VS.

Het enige Arabische lid van de Veiligheidsraad, de Jemenietische ambassadeur Abdalla al-Ashtal, was ook enthousiast over het Amerikaanse initiatief. Volgens hem zal Aziz de uitnodiging van Bush om naar Washington te komen zeker aannemen. Jemen was met Cuba het enige lid van de Veiligheidsraad dat donderdag tegen de 'geweldsresolutie' stemde.

De Iraakse ambassadeur in Parijs, Abdul Razzak al-Hashimi, verwelkomde het aanbod van Bush in een vraaggesprek met de Britse BBC. „Dit is een zeer belangrijke stap en

In Rome noemde gisteren de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni de Michelis, het voorstel van president Bush voor een dialoog met Irak een „goede zaak".

Ook Groot-Brittannië verwelkomde Bush' voorstel. „Alles wat de uitvoering van de VN-resoluties waarborgt, wordt begroet", zei het Foreign Office in een verklaring. „Zoals president Bush zelf heeft gezegd, wordt met niet minder genoegen genomen dan de volledige Iraakse terugtrekking (uit Koeweit)", aldus de Britse verklaring.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bush wil onmiddellijk op hoog niveau overleg voeren met Irak

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken