Bekijk het origineel

Irak aanvaardt directe besprekingen met VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Irak aanvaardt directe besprekingen met VS

Israël wil actie nemen als militaire dreiging blijft

3 minuten leestijd

WASHINGTON/BUENOS AIRES/BRUSSEL (DPA/RTR/AFP/UPI) — Irak heeft gisteren het Amerikaanse aanbod aanvaard om directe besprekingen te beginnen over de Golfcrisis. Het Iraakse ministerie van buitenlandse zaken ontbood de Amerikaanse zaakgelastigde in Bagdad, Joseph Wilson, en stelde hem op de hoogte van het besluit. De Israëlische minister van buitenlandse zaken, David Levy, heeft gisteren gedreigd met een Israëlische actie tegen Irak als de VS nalaten de militaire macht van Irak te breken.

Washington en Irak voeren nu overleg over een aanvaardbare termijn voor de besprekingen. De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, zal naar Washington gaan en zijn Amerikaanse collega, James Baker, naar Bagdad.

De ontmoeting tussen Bush en de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tarek Aziz zal op 17 december in Washington plaatsvinden. Dit heeft Jasser Abed Rabbo, lid van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, gisteren bekendgemaakt.

Eerder verklaarde de Amerikaanse president in Buenos Aires, waar hij een dag op staatsbezoek is, te betwijfelen of directe besprekingen tussen de VS en Irak een akkoord over de Golfcrisis zullen opleveren. „Ik ben niet optimistisch. Ik zie geen tekenen dat Saddam Hoessein bereid is volledig, zonder voorwaarden, aan de resoluties van de Veiligheidsraad gehoor te geven", zei Bush, wijzend op de VN-eis dat Irak zich volledig terugtrekt uit Koeweit. De Britse omroep Sky News meldde dinsdagavond dat Irak bereid zou zijn zich terug te trekken uit Koeweit in ruil voor garanties dat het Westen niet aanvalt en Bagdad het Koeweitse deel van de Rumeila-olievelden mag houden. Strijdmacht

De VS zullen een „overweldigende strijdmacht" inzetten om de Iraakse president uit Koeweit te verdrijven als diplomatieke onderhandelingen falen, zei generaal Colin Powell, hoofd van de Amerikaanse chefs van staven, gisteren in Londen. De generaal verklaarde tijdens een lezing in de Britse hoofdstad dat de Amerikaanse publieke opinie nog steeds volledig achter Bush stond en dat het belangrijkste discussiepunt nu was hoe lang de sancties tegen Irak moeten worden ingezet voordat tot andere stappen wordt overgegaan. „Het onderwerp is tijd".

Hij refereerde aan het Amerikaanse standpunt dat in de Golfcrisis alle opties open moeten blijven, ook die van een militaire aanval. „Als het daarvan komt, zijn de VS van plan een overweldigende strijdmacht in te zetten, om zo snel mogelijk te winnen met zo weinig mogelijk slachtoffers", zei Powell, die eraan toevoegde dat zijn land een goed beeld heeft van de kracht en de zwakte van de Iraakse troepen. Bemoeienis Israël

Israël heeft de VS laten weten geen oplossing van de Golfcrisis te willen waarbij de Iraakse oorlogsmachine intact wordt gelaten, zo verklaarde de onderminister van buitenlandse zaken, Benjamin Netanyahu, gisteren in Jeruzalem. Maar hij ontkende berichten in de Israëlische pers dat de joodse staat Washington had gewaarschuwd zelf militaire actie te ondernemen tegen Irak als de VS dat niet zouden doen.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken, David Levy, waarschuwde gisteren de Iraakse president dat Israël „zijn veiligheid zal vernietigen" wanneer Saddam de vredesbesprekingen over de Golf aangrijpt als springplank voor een aanval op Israël. „Mocht iemand ook maar denken dat door een vredespoging de mogelijkheid geboden wordt Israël met een verrassingsaanval te bedreigen, dan vindt hij ons op zijn weg; altijd, met al onze macht, zullen we zijn veiligheid vernietigen, totdat hij spijt heeft en zijn acties betreurt", zo sprak Levy.

Ondertussen werd in. Brussel bekend dat de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, zijn NAVO-collega's vandaag waarschijnlijk opnieuw zal vragen een grotere bijdrage te leveren aan de multinationale strijdmacht in het Golfgebied.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Irak aanvaardt directe besprekingen met VS

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken