Bekijk het origineel

Hoofdpijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoofdpijn

4 minuten leestijd

Bijna iedereen wordt wel eens wakker met een zwaar gevoel in het voorhoofd en een vage sensatie van misselijkheid. Het zware gevoel gaat langzaam over in pijn, maar je wilt je er niets van aantrekken. Je eet tegen heug en meug, maar het helpt niets. In de loop van de ochtend verergert de pijn tot een kloppend en beukend geheel. De concentratie neemt af en je voelt je duizelig. De hoogste tijd om met een hoofdpijntablet onder de wol te kruipen.

Bovenstaande beschrijving hoort bij spanningshoofdpijn. Ontspanningshoofdpijn zou een betere naam zijn. Vooral in het weekeinde slaat ze toe. Hoofdpijn schijnt in onze moderne maatschappij steeds vaker voor te komen. Stress en gejaagdheid geven in het lichaam spanningen, die aanleiding geven tot hoofdpijn.
In de oudheid geloofde men dat hoofdpijn werd veroorzaakt door binnendringende geesten, die zo snel mogelijk verwijderd moesten worden. Een gat boren in de schedel was dan een perfecte remedie. Trepaneren of schedelboren was een veel gebruikte methode gezien het aantal schedels die gevonden zijn waarin duidelijk gaten te zien zijn.
Vaak overleefden de slachtoffers de operatie. De botranden van sommige schedels zien er glad en genezen uit. Uit het jaar 80 na Christus dateert een goede beschrijving van migraine. Dit werd toen heterocranis genoemd, omdat de pijn altijd aan één kant van het hoofd gelokaliseerd was. In later tijd werd hoofdpijn gezien als uiting van een teveel aan lichaamsvochten.

Oorzaken
Hoofdpijn heeft vreemd genoeg niets met onze-hersenen te maken. Hersenen zelf zijn gevoelloos. Als er in gesneden zou worden, zou je dit niet merken. Bij het aanraken van de hersenschors kunnen wel bepaalde lichaamsdelen gaan bewegen. Ook kan een tinteling gevoeld worden, maar pijn in de hersenen geeft het niet. Hoofdpijn ontstaat in andere structuren van het hoofd: bloedvaten, spieren of zenuwen.
In het hoofd lopen vele bloedvaten, zowel op als in de schedel. Wanneer deze bloedvaten uitzetten, zoals bij migraine, drukken ze op zenuwen die er in de buurt liggen. Daardoor ontstaan pijnsensaties. Door het uitzetten van de bloedvatwand neemt ook de doorstromingssnelheid toe. Dit geeft het kloppende gevoel in het hoofd, vaak eenzijdig, soms vooral boven de ogen.
Een tweede oorzaak van hoofdpijn kan gelegen zijn in de spanning van bepaalde spieren. Er is.een aantal spiergroepen aan te geven die hoofdpijn kunnen veroorzaken, door een ophoping van afvalstoffen bij mensen die langdurig gespannen zijn. Een en ander kwam enkele weken geleden al ter sprake in de artikelen over nekklachten. De voorhoofdsspier en de kaakspieren zijn zeer berucht als veroorzakers van hoofdpijn.

Vicieuze cirkel
Door een continue spanning wordt de celstofwisseling verstoord en hopen afvalstoffen zich op. Deze stoffen geven een pijnsensatie die de spanning vergroot. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel, met meer pijn, meer spanning enzovoorts.
Vaak wordt hoofdpijn veroorzaakt door spanning in de trapeziusspier. Deze spier is plat en loopt van de ruggewervels naar de schouderbladen en naar het achterhoofd. De spier heeft een soort ruitvorm en is zeer belangrijk bij het in balans houden van het hoofd. Bij langdurig zittend werk in een licht voorovergebogen houding krijgt deze spier het zwaar te verduren. Hoofdpijn bij studeren wordt vaker veroorzaakt door overbelasting van de trapeziusspier dan door slechte ogen.
Ook zenuwen in het hoofd kunnen bij irritatie hoofdpijn geven. Bij een neusbijhoite-ontsteking worden bij voorj beeld kleine zenuwuiteinden geprikkeld door de drielingzenuw nervus trigeminus, die drie takken heeft. Hierdoor ontstaat een scherpe hoofdpijn, die moeilijk te bestrijden is. Heel bekend is de aangezichtspijn of de trigeminus neuralgie. Dit is een aandoening die aanvalsgewijs optreedt, met een felle scherpe pijn in het gezicht. De pijn kan zo hevig zijn, dat de patiënt niet weet waar hij het zoeken moet.

Onrust en spanning
Veel mensen lijden aan spanningshoofdpijn; 90 procent van hen zou die hoofdpijn niet hoeven te hebben. Deze mensen zijn niet ziek en hebben geen speciale aanleg. Hun pijn lijkt op een sensatie van een strakke band rond het hoofd of op het gevoel dat een hamer tegen de binnenkant van de schedel timmert. Waarom lijdt men aan deze kwaal? Het antwoord is even simpel als gecompliceerd: spanning.
Spanning wordt opgebouwd in spieren die op het punt staan arbeid, te verrichten. Als deze arbeid niet verricht wordt, ontstaat er in die spiergroep een onaangename sensatie, die kan uitlopen op pijn. Bij het gebruik van de spieren kan de spanning afnemen, maar de 'hoofdpijnspieren' lenen zich moeilijk voor forse bewegingen. Snel schudden met het hoofd of kauwbewegingen liggen niet zo voor de hand.
Onrust en spanning kunnen vele oorzaken hebben, die in de huidige maatschappij in ruime mate aanwezig zijn. Zowel privé- als werkomstandigheden kunnen een bron van onrust zijn, om over de gezondheid maar te zwijgen. Langdurig zittend (beeldscherm)werk kan eveneens aanleiding geven tot hoofdpijn als de nekspieren continu gespannen zijn. Een goede werkhouding is dan ook zeer belangrijk.

Ontspanning
Er zijn vele soorten pijnstillers in de handel om spanningshoofdpijn kwijt te raken. In de meeste gevallen zijn ze effectief. Maar het is veel belangrijker de hoofdpijn een stap voor te zijn door ontspannen te blijven. Een goede lichamelijke conditie, opgebouwd door een verstandig dieet en lichaamsbeweging, is een voorwaarde voor ontspanning. Zwemmen is een goede methode om de spieren los te krijgen, het werkt niet alleen op de nekspieren, maar ook op het gehele spierstelsel. Zorg verder voor een goede loop- en zithouding.

Probeer psychische spanningen te vermijden door ze open te lijf te gaan. Het wegdrukken van emoties heeft averechtse gevolgen. Op een andere manier komen ze dan toch naar boven. Maak van uw hart geen moordkuil, maar probeer spanning en agressie op een andere manier te uiten. Het zal u veel hoofdpijn besparen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Hoofdpijn

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken