Bekijk het origineel

Washington ziet kans op oorlog in Golf toenemen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Washington ziet kans op oorlog in Golf toenemen

Saddam Hoessein legt VN-ultimatum naast zich neer

3 minuten leestijd

WASHINGTON (RTR/AFP/DPA) - De Verenigde Staten vrezen dat de kans op oorlog in de Golf toeneemt. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, verklaarde gisteren in Washington dat het optreden van Irak geen reden tot optimisme geeft. Bakers collega van defensie, Dick Cheney, zei evenens gisteren tot Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabië dat het er hoe langer op meer op lijkt dat oorlog nodig is om de Iraakse troepen uit Koeweit te verdrijven.

De Iraakse president, Saddam Hoessein, herhaalde gisteren in een interview dat Irak zich niets zal aantrekken van het ultimatum van de Verenigde Naties om zich voor 15 januari uit het ingelijfde emiraat terug te trekken. Saddam zei in het vraaggesprek voor de Duitse televisie dat Bagdad nog steeds bereid is tot besprekingen met de VS.

Saddam beschuldigde de Amerikaanse president, George Bush, ervan een oorlog tegen zijn land voor te bereiden, maar zei dat Bush daarin niet zou slagen omdat hij „een slechte leider" is. Als er 5000 Amerikaanse militairen zouden zijn gesneuveld, zou de Amerikaanse president de strijd staken, aldus Saddam. Het interview was donderdag in de Iraakse hoofdstad opgenomen.

Nog geen reactie

Baker zei na een ontmoeting met de Britse premier, John Major, dat hij nog steeds niets uit Bagdad had vernomen over zijn voorgenomen bezoek aan de Iraakse hoofdstad voor overleg met de Iraakse leider. Irak en de VS 'ruzieën' al meer dan twee weken over het tijdstip voor een bezoek. Het gesprek zou een mogelijkheid kunnen bieden om, voordat het ultimatum van de VN verstrijkt, een vreedzame oplossing te vinden.

Minister Baker zei dat de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die op 29 november werd goedgekeurd „het gebruik van geweld geloofwaardig maakt". Hij weigerde echter in te gaan op de vraag of oorlog waarschijnlijker is geworden. Minister Cheney van defensie liet daarentegen in Saoedi-Arabië weten dat het er steeds meer naar uitziet dat oorlog nodig is om de Iraakse troepen uit Koeweit te verdrijven. Omgeven door gevechtsvliegtuigen, helikopters" en prikkeldraad zei de Amerikaanse bewindsman dat de Amerikaans-Iraakse besprekingen mogelijk niet doorgaan. „Het ziet er steeds meer naar uit dat hij (Saddam Hoessein, red) niet begrijpt waar het om gaat en dat wij geweld moeten gebruiken om hem eruit te krijgen".

Gorbatsjov

De Sowjet-Unie liet gisteren bij monde van president Michail Gorbatsjov weten dat Koeweit van de Iraakse bezetting moet worden bevrijd. Het was de eerste verklaring van Gorbatsjov over de Golfcrisis sinds donderdag Sowjetminister van buitenlandse zaken Eduard Sjewardnadze aftrad. In de VS kwam door het vertrek van Sjewardnadze de vraag naar voren of het beleid van de Sowjet-Unie in de Golf zou veranderen. Moskou heeft de resoluties van de Veiligheidsraad tegen Irak, ook die voor het gebruik van geweld, onderschreven .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Washington ziet kans op oorlog in Golf toenemen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken