Bekijk het origineel

Protest in Argentinië tegen gratie juntaleiders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Protest in Argentinië tegen gratie juntaleiders

Tienduizenden op de been in Buenos Aires

3 minuten leestijd

BUENOS AIRES (RTR/AFP/DPA) - In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben gisteren tienduizenden mensen geprotesteerd tegen de vrijlating van de juntaleiders die tussen 1976 en 1983 met gewelddadige onderdruk king Argentinië regeerden.

„Menem moordenaar" scandeerde de menigte, uiting gevend aan haar ongenoegen over het generaal pardon dat de Argentijnse president, Carlos Menem, zaterdag afkondigde. Menem zei bij de bekendmaking van de vrijlating dat hij de wonden van de natie wil sluiten en de burgers wil verzoenen met het leger.

Zaterdag liet Menem de belangrijkste leiders vrij van de militaire junta, die tussen 1976 en 1983 met gewelddadige onderdrukking Argentinië regeerde. Ook de voormalige guerrillaleider Mario Firmenich kwam op vrije voeten.

De officiële bekendmaking van de gratie vond pas gisteren plaats. President Menem heeft steeds uiterste discretie betracht omtrent de eventuele vrijlating van de juntaleiders vanwege de staatsveiligheid.

Verdwenen
De juntaleden, die door mensenrechtenorganisaties verantwoordelijk worden gehouden voor de verdwijning van 30.000 Argentijnen, werden om diezelfde reden 's nachts vanuit hun gevangenis naar onbekende bestemmingen gebracht.

Onder de vrijgelatenen zijn de beruchte generaals Jorge Videla en Roberto Viola en admiraal Emilio Massera. Per helikopter verlieten zij de Magdalena-gevangenis, 100 kilometer ten zuidoosten van Buenos Aires, vertelden militaire bronnen. Videla en Massera waren tot levenslang veroordeeld. In totaal staan op de gratielijst acht generaals en admiraals, die wegens hun rol in de zogeheten "Vuile Oorlog" gevangen zaten.

De extreem linkse guerrillaleider van de Montoneros, verantwoordelijk voor tal van terreuraanslagen in de jaren zeventig, verliet de gevangenis van Buenos Aires via een geheime uitgang en verdween per auto naar Brazilië. Firmenich had 30 jaar gevangenisstraf gekregen voor de ontvoering van twee industriëlen.

Massaal protest

Mensenrechtenorganisaties hebben al opgeroepen tot massaal protest en hielden gisteren een dag van nationale rouw tegen de gratie van de juntaleiders. Voor het paleis van Menem werd een demonstratie gehouden met steun van de studenten, vakbonden en politieke organisaties. Een van de scherpste veroordelingen van het generaal pardon werd uitgesproken door Menems voorganger, oud-president Raül Alfonsin,. die de juntaleden in 1984 voor het gerecht sleepte. „Dit is de zwartste dag in de geschiedenis van Argentinië", zei hij.

Menem streeft met de gratie algemene verzoening tussen de burgers en het roerige leger na, maar uit opiniepeilingen bleek dat meer dan 70 procent van de Argentijnse bevolking tegen het besluit is.

Procureur Julio César Strassera, die indertijd de aanklacht tegen de juntaleiders opstelde, nam zaterdag na bekendwording van de vrijlating van de generaals zijn ontslag als de vertegenwoordiger van Argentinië bij de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Protest in Argentinië tegen gratie juntaleiders

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken