Bekijk het origineel

Bagdad toch bereid tot gesprek met Washington

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bagdad toch bereid tot gesprek met Washington

Tareq Aziz praat dinsdag met Baker in Genève

3 minuten leestijd

WASHINGTON/LUXEMBURG (REUTER/AFP/ANP) — De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, zal naar Zwitserland reizen om met zijn Amerikaanse ambtgenoot James Baker te overleggen over de crisis in de Perzische Golf. Dit heeft het Iraakse persbureau INA gisteren bekendgemaakt. Aziz komt dinsdag, een dag voor zijn onderhoud met Baker, in Genève aan.

„Irak heeft uit eerbied voor wereldopinie en wegens de normen en gebruiken in sommige landen -niet uit respect voor het standpunt van de Amerikaanse regering en diens slechte beleid- besloten positief te reageren op het Amerikaanse voorstel", zo zei Aziz tegen INA. „Wij hebben de Amerikaanse partij op de hoogte gesteld van onze instemming met het voorstel voor een ontmoeting tussen mijzelf en de Amerikaanse minister Baker op 9 januari in Zwitserland".

Het Witte Huis reageerde positief op de Iraakse bekendmaking. President Bush noemde de Iraakse toezegging in Genève te praten nuttig en zei te hopen dat de Iraakse leider Saddam Hoessein doordrongen is van „de ernst van de situatie". Er kan geen compromis worden gesloten of onderhandeld worden over de doelstellingen die liggen besloten in de resoluties van de Verenigde Naties, aldus Bush.

Palestijnse kwestie

De Amerikaanse president zei „te hopen dat de Iraakse aanvaarding van de ontmoeting wijst op een groeiend besef van de ernst van de situatie en een bereidheid om te luisteren naar de wens van de internationale gemeenschap, zoals die tot uitdrukking komt in twaalf resoluties van de Veiligheidsraad". Hij voegde daaraan toe: „Het is nu aan Saddam Hoessein te antwoorden op de verzoeken om rede door de internationale geemenschap".

De president weigerde opnieuw een verband te leggen met Israël. „Wij kunnen hen niet vertellen wat zij op tafel kunnen leggen tijdens deze gesprekken, maar er komt geen koppeling".

Irak blijft echter proberen de Golfcrisis te koppelen aan de Palestijnse kwestie. Aziz zei dat „Irak zal proberen er achter te komen of de andere kant bereid is vrede en veiligheid in de gehele regio te bereiken op basis van gerechtigheid". „Vooraan onder de kwesties die rechtvaardigheid nodig hebben is de Palestijnse zaak en het recht van het Palestijnse volk een vrije staat Palestina te hebben met Jeruzalem als hoofdstad". Hij voegde daaraan toe dat door toe te geven aan het verzoek van Washington niet betekent dat Irak buigt voor Amerikaanse druk.

De ministers van buitenlandse zaken van de EG hebben gisteren ingestemd met een voorstel Tareq Aziz uit te nodigen voor een gesprek. Een Europese driemanschap bestaande uit de ministers van buitenlandse van Luxemburg, Nederland en Italië (de huidige, de toekomstige en de vorige voorzitter van de EG) wil een onderhoud met de Iraakse bewindsman op 10 januari in Luxemburg, na het overleg in Genève van Aziz met Baker.

Minister Van den Broek zei dat de troïka, bestaande uit de ministers Jacques Poos, Gianni de Michelis en Van den Broek zelf, zal aandringen op volledige en onvoorwaardelijke uitvoering van de resoluties van de Veiligheidsraad. Als Irak hiermee instemt dan dient het garanties te ontvangen dat het niet zal worden aangevallen. „De sleutel voor de oplossing ligt bij Irak", aldus de Nederlandse minister.

Dinsdag zal Baker in Frankrijk zijn voor een onderhoud met de Franse president, Frangois Mitterrand. President Bush zal morgen een ontmoeting hebben met VN-secretaris-generaal Javier Perez de Cuellar. Daarbij zal worden gesproken over de nog altijd escalerende toestand in de Golf. Met name de met rasse schreden naderende datum van 15 januari, de dag waarop Irak zich uit Koeweit dient te hebben teruggetrokken, zal onderwerp -van gesprek zijn, aldus het Witte Huis.

Zie ook pag. 5 van Accent: "Technologische hoogstandjes en drempels in een Golfoorlog".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bagdad toch bereid tot gesprek met Washington

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken