Bekijk het origineel

Hoofdpijn (II)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoofdpijn (II)

5 minuten leestijd

In de vorige aflevering gingen we in op spanningshoofdpijn, een hoofdpijnsoort die zeer veel voorkomt. De oorzaak is gelegen in een verhoogde spanning van de nekspieren, die, door ophoping van afvalstoffen, pijnlijk gaan worden. Deze keer zal wat nader worden ingegaan op andere, minder voorkomende soorten van hoofdpijn.

Een op de tien mensen lijdt in meer of mindere mate aan migraine, een hoofdpijnsoort die aanvalsgewijs optreedt. De aanvallen kunnen variëren van twee tot drie keer per week tot een keer per jaar. De aanval uit zich in een intense pijn, meestal gelokaliseerd aan één zijde van het hoofd. Andere symptomen daarbij zijn misselijkheid en braken.

Soms treden er stoornissen op in het gezichtsveld en ligt de patiënt het liefst in het donker. De aanvallen kunnen voorafgegaan worden door neurologische uitvalsverschijnselen. Dit zijn kortdurende symptomen die het gevolg zijn van het minder functioneren van bepaalde hersengebieden. Dit minder functioneren wordt veroorzaakt door een tijdelijke vernauwing van bloedvaatjes in de hersenen. Migraine is een "vaat"-hoofdpijn: bloedvaatjes in de hersenen vernauwen zich eerst en zetten daarna sterk uit.

Dit uitzetten geeft het kloppende gevoel dat kenmerkend is bij migraine.

De aanvallen kunnen zo intens zijn, dat de patiënt tot niets in staat is. Men voelt zich ronduit 'belabberd'. De aanvallen kunnen duren van een paar uur tot wel twee of drie dagen. Het is moeilijk aan te geven wat de aanvallen uitlokt, er wordt gedacht van veranderingen in het slaappatroon tot bepaalde voedingsmiddelen als bananen, noten of varkensvlees.

Vaatvernauwers

Zoals reeds aangegeven, is migraine een vaathoofdpijn. Verwijding van bloedvaten in het hoofd geeft de kloppende pijn. Behandeling kan dus mogelijk worden door deze uitgezette bloedvaten te vernauwen. Er zijn sterke middelen, meestal afgeleide stoffen van ergotamine. Het werd gevonden in moederkoorn, een soort planteziekte die graanhalmen aantast. In de Middeleeuwen stierven soms mensen aan "ergotisme", een ziekte die ontstond door sterke vaatvernauwing door ergotamine, dat men met het eten van aangetast graan binnenkreeg. De sterke vaatvernauwende werking van ergotamine geeft een snelle verbetering van de klachten bij migraine. In verband met de misselijkheid worden vaak zetpillen voorgeschreven, waar behalve ergotamine ook nog andere middelen in zijn verwerkt. Hiermee worden de misselijkheid en het 'belabberde' gevoel bestreden.

Uit onderzoek is vast komen te staan dat migraine-aanvallen ontstaan nadat er verandering optreedt in het vaatstelsel. Er zijn medicijnen ontwikkeld die het vaatstelsel 'steviger' maken en hierdoor de aanvallen kunnen voorkomen.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is het type hoofdpijn waardoor voornamelijk mannen worden getroffen. Het bestaat uit een vreemd afwisselend patroon van vlagen of "clusters" zeer hevige pijnen, vaak rond een oog gelokaliseerd, die een tot twee (soms tot tien) keer optreden per 24 uur. Dit kan weken tot maanden duren, om dan weer een hele periode weg te blijven. Men denkt dat de aanvallen hebben te maken met een bepaalde vorm van allergie, omdat men histamine (een stof die bloedvaten doet uitzetten) in de weefsels heeft aangetroffen van de aangedane kant. De behandeling is zeer moeilijk: lithium, een middel dat bij manisch-depressieve symptomen wordt gebruikt, lijkt ook bij clusterhoofdpijn verbetering te geven.

Wanneer men ijsblokje of ijs in de mond neemt of die snel doorslikt, kan een stekende hoofdpijn ontstaan. Dit is het gevolg van een snelle afkoehng van het verhemelte. Hierdoor vertonen zenuwen die in dat gebied wonen een grotere activiteit, die in andere uitlopers van de zenuwen (in de slapen of achter het oor) pijn veroorzaken. De slokdarm of de maag is ongevoelig voor koude. Om pijnklachten te voorkomen, is een eenvoudige remedie: Eet ijs of koude dranken zeer langzaam.

Bij een laag suikergehalte in het bloed kan ook hoofdpijn optreden, de zogenaamde hongerhoofdpijn. Mensen die op zaterdag met honger opstaan, na lang uitgeslapen te hebben, kunnen ook een lage bloedsuiker hebben en hoofdpijn. Zaterdagochtendhoofdpijn is een bekend verschijnsel. Niet uitslapen en regelmatig eten is hiertegen een goede remedie.

Allergie

Allergie voor bepaalde voedingsmiddelen kan ook hoofdpijn tot gevolg hebben. Voedsel dat tyramine bevat (een stof die in bier, kaas, wijn en sommige groentes voorkomt), geeft bij gevoelige personen hoofdpijn. Ook natrium-glutamaat (een smaakversterker) en chocola kunnen hoofdpijn veroorzaken. Een vorm van allergie is hierbij zeer goed mogelijk.

Sulfiet, een stof die in goedkope wijn zit om bederf te voorkomen, geeft bij veel mensen hoofdpijn. Opstaan met bonkende hoofdpijn als men de avond tevoren wijn heeft gedronken, kan mogelijk door sulfiet zijn veroorzaakt.

Infecties van de neusbijholten gaat vaak gepaard met hoofdpijn, veroorzaakt door de druk van het gezwollen slijmvlies. Verkoudheid met afscheiding van groenig neusslijm moet dan tevens aanwezig zijn. Zodra de infectie verdwenen is, moet ook de hoofdpijn weg zijn.

Tumoren

Mensen die vaak hoofdpijn hebben, kennen allemaal de angst voor een tumor in de hersenen. Hoofdpijn is inderdaad een symptoom dat past bij een hersentumor, echter pas in een zeer laat stadium. Pas wanneer de tumor zo groot is dat hij tegen pijngevoelige structuren aandrukt, ontstaat er pijn. Hersenweefsel zelf is ongevoelig voor pijn. Spraakstoornissen, gezichts- en coördinatiestoornissen en persoonlijkheidsveranderingen zijn belangrijkere aanwijzingen voor een hersentumor dan hoofdpijn. Het is dus niet nodig bij hoofdpijn aan het ergste te denken, ook al is het zeer begrijpelijk. Spanningshoofdpijn en migraine komen het meest voor. Als u 'de zaak niet vertrouwt', ga dan langs uw huisarts.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Hoofdpijn (II)

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken