Bekijk het origineel

Nederland praat met België over rivieren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederland praat met België over rivieren

Verzoeningspoging lijkt geslaagd

3 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - Nederland blijft bij zijn beslissing van 8 januari om het overleg met België inzake de zogenoemde Waterverdragen op te schorten en zelf een ontwerp-verdrag uit te werken, maar zal daarbij rekening houden met de Belgische belangen.

Dit bleek gisteren na overleg, even buiten Brussel, tussen minister MaijWeggen (Verkeer en Waterstaat) en een delegatie van de Vlaamse deelregering, bestaande uit voorzitter Gaston Geens, minister van leefmilieu Theo Kelchtermans en minister van openbare werken en verkeer Johan Sauwens.

Het onderhoud was bedoeld als een verzoeningspoging na de Nederlandse beslissing om het overleg over de waterkwaliteit van Schelde en Maas af te breken en een eigen ontwerp-verdrag aan te kondigen. Daarop kwam van Vlaamse zijde de felle kritiek die stelde dat deze gang van zaken ten koste zou gaan van de havens van Antwerpen en Gent.

De ministers zijn kennelijk geslaagd in hun opzet. Na afloop spraken zij van een „uitstekende, positieve en opbouwende" sfeer en een beter begrip voor eikaars standpunten. Afgesproken werd voortaan twee keer per jaar zulk overleg te houden, om en om in Nederland en Vlaanderen, al moet nog een datum voor een volgende ontmoeting worden geprikt.

Maij-Weggen zegde alvast toe dat de baggerw.erkzaamheden in de Westerschelde niet per 1 april moeten worden stopgezet, maar zeker tot in juli kunnen doorgaan. De Vlaamse deelregering moet dan wel een nieuwe vergunning aanvragen, maar volgens Geens en Sauwens zou dat „tamelijk snel" kunnen.

In ruil daarvoor hebben de Vlaamse ministers moeten beloven maatregelen te nemen tegen de vervuiling in de havens en rond het schoonmaken van de Scheldebodem. Volgens Sauwens zal 900.000 kubieke meters slib uit de Beneden-Schelde niet meer op Nederlands grondgebied worden gestort.

Goede wil

Van zijn kant zegden Geens c.s. toe dat zij willen meewerken aan het schoonmaken van de Schelde. MaijWeggen was ook voorzichtig optimistisch over een zelfde coöperatieve opstelling van de Waalse deelregering, die over de Maas gaat. „Daar is enig zicht op beweging". Ook de centrale Belgische regering, die uiteindelijk de waterverdragen moet ondertekenen, zou blijk hebben gegeven van haar goede wil.

Maij-Weggen kwam haar Vlaamse gesprekspartners verder tegemoet door te beloven dat inzake de nieuwe vaste oeververbinding over de Westerschelde de gemaakte afspraken uit 1989 over de vrije doorvaart richting Antwerpen niet in het gedrang zullen komen. Het Zeeuwse provinciebestuur neemt op 1 maart een beslissing over het tracé, dat vermoedelijk ten westen van Terneuzen komt te liggen, zo vermeldt het gemeenschappelijke communiqué dat na het overleg werd verspreid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Nederland praat met België over rivieren

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken