Bekijk het origineel

Oorzaak open ruggetje lijkt gevonden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oorzaak open ruggetje lijkt gevonden

2 minuten leestijd

NIJMEGEN (ANP) Een erfelijke stofwisselingsziekte bij de moeder is er mogelijk de oorzaak van dat sommige kinderen geboren worden met een „open ruggetje" of anencefalie (het ontbreken van hersenen).

Dat is gebleken uit onderzoek van vier artsen van het Academisch Ziekenhuis Nijmegen St. Radboud (AZN). Vrouwen met deze ziekte hebben te veel homocysteine in hun bloed. Dat wordt veroorzaakt door gebrek aan een bepaald enzym dat zorgt voor de omzetting van homocysteïne in andere stoffen. De stofwjsselingsstoornis kan bij de vrouwen die daaraan lijden, zorgen voor vaatafwijkingen en aderverkalking op jonge leeftijd.

Uit het onderzoek is nu gebleken dat van de zestien vrouwen die een kind met een zogenaamd neurale-buisdefect kregen er vijf de stofwisselingsstoornis hadden. Normaal komt deze ziekte maar bij een op de honderd vrouwen voor.

Er worden in Nederland jaarlijks ongeveer 200 kinderen met een neuralebuisdefect geboren, de miskramen niet meegerekend.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat toediening van extra vitaminen B6, B12 en foliumzuur het kan voorkomen dat kinderen geboren worden met neurale-buisdefecten. De vitaminen zorgen er namelijk voor dat een teveel aan homocysteine voorkomen wordt. Er zal een nieuw onderzoek opgezet worden om de resultaten van toediening van extra vitaminen te meten. Uit Engels onderzoek is overigens al eerder gebleken dat de toediening van foliumzuur het risico dat kinderen geboren worden met een open ruggetje sterk kan verkleinen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Oorzaak open ruggetje lijkt gevonden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken