Bekijk het origineel

Oorlog in Golf overschaduwt Wereldraadassemblée Canberra

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oorlog in Golf overschaduwt Wereldraadassemblée Canberra

'Golfpolitiek' heet hangijzer op 'milieu-assemblée'

4 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Golfoorlog overschaduwt de algemene vergadering van de Wereldraad van Kerken, die van 7 tot 20 februari in de Australische hoofdstad, Canberra, wordt gehouden. „We komen er niet onderuit daar op allerlei manieren mee bezig te zijn", aldus een van de leden van het Centraal Comité van de Wereldraad, dr. K. Blei, scriba van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Hij is erg blij dat de vergadering (zo'n 950 afgevaardigden van 311 protestantse, anglicaanse en orthodoxe kerken) doorgang vindt. De vergadering is een unieke mogelijkheid om tijdens een conflict verzoenend op te treden. Secretaris-generaal dr. E. Castro verzette zich tegen uitstel.

Ook een andere prominente Canberra-ganger uit Nederland, prof. dr. B. de Gaay Fortman, was tegen uitstel. De oorlog zal volgens hem zeker de Noord-Zuid-verhoudingen beïnvloeden. „Hopelijk reageert de Wereldraad niet met politiekerige uitspraken in de trant van: „Wij betreuren de inval van Saddam Hoessein in Koeweit" of „Wij wijzen het Amerikaanse militaire ingrijpen af'. We moeten geen woord van de wereld, maar een woord vóór de wereld spreken", aldus De Gaay Fortman. Zijn naam wordt overigens genoemd voor de opvolging van de gereformeerde predikante M. J. van der Veen-Schenkeveld in het Centraal Comité.

Politiek

Door de Wereldraad worden ook politieke zaken besproken. Dr. Blei is van mening dat de algemene vergadering zich moet uitspreken over de Iraakse bombardementen op de burgerbevolking van Israël. Daarover heeft de Wereldraad tot nu toe het zwijgen bewaard. Zelfs de paus heeft -vijf dagen nadat Israël door de eerste Scud-raket was getroffen- die aanvallen veroordeeld. „De zaak van Israël zit me hoog", aldus Blei.

Een andere hervormde gedelegeerde, moderamenlid J. de Boer-de Leeuw uit Amsterdam, wil in Canberra juist de zaak van de Palestijnen aan de orde stellen. Zij zal wat dat betreft niet alleen staan. Gedelegeerden uit het Midden-Oosten en waarnemers van de Raad van Kerken uit dat gebied (MECC) zullen zeker proberen het door velen als pro-Palestijns beschouwde standpunt van de Wereldraad in een verklaring te doen vastleggen. Tenslotte is het nog geen half jaar geleden dat PLO-leider Arafat het bureau van de Wereldraad in Geneve zou bezoeken. Als gevolg van de inval van Irak in Koeweit ging dat bezoek toen niet door.

Milieu-assemblée ?

Na Uppsala 1968 (gerechtigheid), Nairobi 1975 (bevrijding) en Vancouver 1983 (vrede) leek Canberra de 'milieu'-assemblée te worden. Het thema "Kom Heilige Geest, vernieuw de hele schepping" bood daartoe veel aanknopingspunten.

Van de subthema's speelt de eerste in op de ecologische en economische rampen. Modernisering en ontwikkeling worden steeds meer symbolen voor uitbuiting en verwoesting, aldus de studiegids voor Canberra. De theologie heeft daar in zoverre schuld aan doordat de schepping werd losgemaakt van de Schepper.

Een nieuwe theologie, die uitgaat van de Heilige Geest, opent, zo meent men, vele perspectieven: de vrouwenbeweging, die de aanwezigheid van God vooral in de Geest ziet; de Geest staat ook centraal in het geloof van de Pinksterkerken en charismatische bewegingen; in de dialoog met aanhangers van de wereldgodsdiensten speelt de Geest een grote rol; de bevrijdingstheologie leeft uit de Geest die de onderdrukte mensen nieuwe kracht geeft; de Orthodoxe kerken hebben altijd de dynamische rol van de Geest benadrukt. „Als Zuster Aarde lijdt, lijden de vrouwen ook. Geweld tegen de natuur is geweld tegen vrouwen en omgekeerd". (...) „Moeder Aarde, Moeder Natuur - dit is de universele aanduiding die de belangrijke verhouding van de vrouwen tot de natuur aangeeft".

Kritiek

Ondertussen is er kritiek te horen op het beleid van de Wereldraad omdat „die geen enkele oriëntatie meer biedt", zo klaagde deze week de oecumenische werkgroep "Pleidooi voor een oecumenische toekomst" in Duitsland. Vorig jaar had deze werkgroep -een tegenhanger van de werkgroep Kerk en Ontwikkelingssamenwerking van de Raad van Kerken in Nederland- al kritiek geoefend op het inmiddels verworpen plan van Castro de Wereldraad te herstructureren.

„Door de Golfoorlog is meer dan ooit gebleken hoe actueel het conciliaire proces is", zegt Blei. „De aandacht voor schepping en milieu verwijst direkt naar de olieplas in de Perzische Golf. En verder kunnen we in het licht van de Golfoorlog de vraag stellen wat onze verklaringen over ontwapening en vrede waard zijn".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Oorlog in Golf overschaduwt Wereldraadassemblée Canberra

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken