Bekijk het origineel

Ambtenaren boos over belaste dienstreizen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ambtenaren boos over belaste dienstreizen

Actie reizen per openbaar vervoer opgeschort

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) — Ambtenaren van de Economische Controle Dienst hebben hun actie om niet per auto maar per openbaar vervoer hun dienstreizen te maken, opgeschort van vrijdag tot 1 april. Ze hopen dat voor die tijd een gesprek tussen staatssecretaris Van Rooy van economische zaken en staatssecretaris Van Amelsvoort van financiën leidt tot het ongedaan maken van het belasten van dienstreizen met de eigen auto als was het gewoon werkverkeer.

De ambtenaren dreigden gisteren vanaf vandaag hun dienstreizen per openbaar vervoer te maken. Na bemiddeling van de ambtenarencentrales, hebben zij hun acties voorlopig opgeschort. De ambtenarencentrales hebben gisteren tevergeefs bij het ministerie van economische zaken aangedrongen op een „noodoplossing" in de vorm van een toeslag op het bruto salaris, aldus bestuurder J. Slok van de CFO.

De kwestie speelt bij buitendienstwerkers van de diverse ministeries in het hele land, maar de centrales van overheidspersoneel vingen bot met hun verzoek om dit in het reguliere arbeidsvoorwaardenoverleg met het ministerie van binnenlandse zaken te bespreken, aldus Slok. De kwestie van de belaste dienstreizen kwam naar buiten door een brief van directeur-generaal Geelhoed van economische zaken aan de directeur-generaal der belastingen van het ministerie van financiën. Alleen al bij zijn ministerie worden er volgens Geelhoed zo'n 700 werknemers door getroffen. Volgens de ambtenarenbond CFO scheelt het de ambtenaren netto 100 tot 200 gulden per maand.

Onontbeerlijk

De CFO stelt zich op het standpunt dat voor een goede taakuitoefening een bedrijfszekere auto onontbeerlijk is. De Economische Controledienst beschikt niet over dienstauto's.

De belastingdienst beschouwt in bepaalde gevallen dienstreizen of delen van dienstreizen fiscaal als woonwerkverkeer. Dit geldt met name als gedurende een periode van ten minste vier weken gemiddeld één keer per week een zelfde arbeidsplaats wordt bezocht. In die gevallen kan loonheffing ingehouden worden, zo bleek onlangs bij een controle van de salarisadministratie van het ministerie van economische zaken. Bovendien merkt de belastingdienst reizen naar verschillende adressen in één gemeente aan als reizen naar een zelfde arbeidsplaats.

Volgens topambtenaar Geelhoed wordt in het kader van controles of adviezen veelal meermalen een bezoek gebracht aan eenzelfde bedrijf, maar is nooit sprake van een „langdurige relatie" en dus ook niet van een vast patroon in de dienstreizen. De vergoedingen die Economische Zaken voor zijn medewerkers geeft zijn netto niet meer kostendekkend en Geelhoed noemt het „onaanvaardbaar" dat ze geld moeten toeleggen.

Bovendien, aldus Geelhoed in zijn brief aan de belastingdienst, is „inmiddels gebleken dat de huidige situatie fraude in de hand werkt en dat de administratieve uitvoering en controle onevenredig veel menskracht vergt". Geelhoed vraagt om een ontheffing van de inhoudingsplicht of om een andere oplossing.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 februari 1991

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Ambtenaren boos over belaste dienstreizen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 februari 1991

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken