Bekijk het origineel

Massaal, misleidend en op alle fronten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Massaal, misleidend en op alle fronten

Grondojffensief moet Iraakse mollen uit de grond zien te krijgen

8 minuten leestijd

LONDEN/DEN HAAG/APELDOORN - Hoe gaat het grondoffensief van de geallieerde troepen tegen Irak eruit zien? Welke strategieën zullen worden gevolgd en waar liggen de kracht en zwakte van de troepen? Verwachtingen en voorspellingen, uitgesproken door luitenant-generaal b.d. A,C. de Jonge in Den Haag en Donn Kerr, medewerker van het Londense International Institute for Strategie Studies (IISS).

Het grondoffensief tegen de Iraakse troepen in Koeweit staat voor de deur. Sommige bronnen noemen zelfs komende nacht als begin van de aanval. De afgelopen dagen zijn de aanvallen op stellingen in de voorste linies inderdaad verhevigd, is het opruimen van mijnen en andere hindernissen begonnen. Allemaal signalen dat het offensief niet ver weg meer is, zeggen waarnemers.

De strategie die de geallieerden tijdens het offensief zullen volgen staat bekend als de AirLandBattle. Daterend uit de jaren '70 was deze strategie door de NAVO ontwikkeld om een massale (tank) aanval vanuit het Oostblok af te slaan door diep in het achterland door te dringen. Op welke manier wordt deze AirLand-Battle nu in de Golf toegepast?

De Jonge: „AirLand-Battle (in de Golf) wil zeggen een nauwkeurige coördinatie tussen het luchtoffensief en het landoffensief, en dat is voor het eerst in de geschiedenis".

Een verdediger —Irak in dit geval— is altijd in het nadeel: de aanvaller bepaalt immers de plaats en de tijd waarop aangevallen wordt. Dus wat moet je nu als verdediger doen? Overal evenveel legers plaatsen? Dat is natuurlijk dom, dan verspeel je je krachten. Beter is dat je zorgt voor een vrij dunne voorste verdedigingslinie en je houdt twee soorten reserves op de achtergrond: tactische (meer lokale/regionale) reserves en een grote strategische reserve - in dit geval is dat de Republikeinse Garde".

„Die AirLandBattle van de geallieerden moet er nu vooral voor gaan zorgen dat als jij als aanvaller afrekent met die voorste linies, dat die twee reserves geen tegenaanval op jou kunnen uitvoeren. Dat kun je op allerlei manieren doen: door ze te vernietigen, door bruggen en aanvoerlijnen uit te schakelen enzovoorts". Hoe kunnen de geallieerde troepen de Garde te grazen nemen?

Kerr: „Wat ik in een vrij vroege fase verwacht, is dat de geallieerden actie ondernemem om de Garde in beweging te krijgen. Zodra de Garde dat doet, is ze prooi geworden voor de geallieerde luchtaanvallen. Hoe krijgen ze de Garde zover? Door simpelweg door de voorste linies heen te breken. De functie van de Garde is immers om zo snel mogelijk naar die plaats te 'snellen' waar een doorbraak dreigt, of plaatsvindt". De Geallieerden zullen dlle Iraakse troepen uit hun ingegraven posities moeten krijgen, zodat ze kwetsbaar zijn voor luchtaanvallen. Hoe kan dat het beste worden gedaan?

Kerr: „Ik verwacht van de geallieerden een bijzonder zware aanval. Verder zullen er vooraf heel wat schijnaanvallen plaatsvinden, maar zodra het daadwerkelijke offensief begint, verwacht ik eerst een enorme intensivering van de luchtaanvallen tegen het Iraakse leger in Koeweit. Als je nu al hoort spreken van over de 2000 sorties per dag, zou je denken dat het luchtoffensief niet nóg zwaarder kan, maar geloof me: dat kan wel degelijk. De geallieerde luchtmacht werkt nog lang niet op volle kracht; ze kunnen hun aanvallen zeker nog verdubbelen en zelfs nog verdrievoudigen".

De Jonge: „Het gaat er dus niet om de stellingen in de voorste linies eruit te krijgen. Het gaat om de reserves achter die voorste linies, die zich ook hebben ingegraven. Dfe moet je in beweging krijgen, op het juiste moment 'spotten' (in het oog krijgen) zodat je ze kunt vernietigen voordat ze bij jou op je nek zitten".

„Probleem blijft wèl dat die voorste linies een formidabele hindernis vormen. Je moet daar niet alleen de mijnenvelden en dergelijke opruimen, want dat veld ligt onder vijandelijk vuur. Het eerste waarvoor de (geallieerde) aanvaller dan ook moet zorgen is dat dat vijandelijke vuur dat op die hindernissen is gericht tot zwijgen wordt gebracht. Daarvoor is een groot vuuroverwicht nodig. Eigen artillerie of je luchtmacht kunnen daarin voorzien". Verwacht u een omtrekkende beweging in noordelijke richting, om het westelijke front heen?

Kerr: „Dat is absoluut niet te voorspellen, maar onmogelijk is zo'n manoeuvre niet. Maar wat ook kan, is dat de mariniers die zich nu nog op schepen in de Golf bevinden, een massale aanval op de kust van Koeweit zullen doen om daarmee de aandacht van het Iraakse leger af te leiden, op een moment dat de geallieerden (aan westelijke zijde, maar in een omtrekkende beweging via het noorden) achter hun rug doorbreken. Wat de Irakezen namelijk absoluut niet zullen tolereren, is een geallieerde invasie achter hun linies die hen afsnijdt van het Iraakse achterland. Of dat werkelijk een praktische mogelijkheid is, hangt echter helemaal af van de relatieve kracht van de geallieerde tanks (aan westelijke/noordwestelijke zijde) tegenover de Iraakse tanks (in het westen)". De Jonge: „Ik denk dat de geallieerden alles zullen doen: Een amfibische landing, een aanval vanuit de lucht. Een paar frontale aanvallen om Saddam te misleiden. Maar een aanval in noordelijke richting, over Iraaks gebied? Ik weet niet of generaal Schwarzkopf dat mag. Zijn de Irakezen in staat om met de inzet van chemische wapens de AirLandBattle in de war te schoppen?

De Jonge: „Jazeker, want dan krijg je dat die hele samenwerkingsstrategie niet meer in evenwicht is. Er zijn mensen die zeggen: je doet zo'n gaspak aan en je gaat gewoon verder. Nou, zo gemakkelijk is dat niet hoor! Het beperkt je handelingen, je verstaat elkaar minder. Bovendien komt straks de zomerse hitte erbij. En vergeet niet het moreel, dat een flinke knauw krijgt! Stel dat de geallieerden een doorbraak hebben gerealiseerd en dat die wordt gestopt door een Iraakse gifgasaanval. Kortom, zoiets kan zeker gevolgen hebben hoor! Maar de Iraakse luchtmacht kan geen gifgasbommen gooien: elk vliegtuig wordt uit de lucht geschoten. Willen ze met artillerie-granaten een massale gifgas-aanval doen, dan moet dat wel massaal en langdurig artillerievuur zijn waardoor het snel kan worden gelokaliseerd en uitgeschakeld door een geallieerde luchtaanval.

De Jonge: „Correct. Maar plaatselijk kan zo'n aanval natuurlijk wel verwarring veroorzaken, zo dat men uit het ritme van de aanval is". In hoeverre zijn er nog verrassingen van Iraakse zijde te verwachten?

Kerr: „Natuurlijk zouden ze dat graag willen, maar ik zie niet wat ze nu nog zouden kunnen doen. Het zou kunnen zijn dat ze bepaalde wapens hebben die ze tot nu toe niet hebben gebruikt -chemische wapens bij voorbeeld- maar ik zou die niet als wapens van hoge kwaliteit willen kenmerken. Op het moment dat de Irakezen verslagen dreigen te worden, zullen ze waarschijnlijk chemische wapens inzetten, maar ik zie ze daarmee nog niet effectief opereren. Bovendien, zo weten ze ook wel, verzekeren ze daarmee dat ze nog agressiever zullen worden aangepakt dan daarvoor". Waarom geen inzet van chemische wapens aan het begin of in de loop van de oorlog? heid van handelen de Irakezen nog hebben. Ik heb begrepen dat alleen de Republikeinse Garde de vrijheid heeft om eigen beslissingen te nemen, wat betreft het gebruik van dit soort wapens. In een toestand waarin de communicatielijnen tussen Bagdad en Koeweit op zijn zachtst gezegd flink in de war zijn geraakt, verwacht ik niet dat de commandanten aan het front nog op de hoogte zijn van hoe de oorlog verloopt en op grond daarvan besluiten kunnen nemen". Is die grootschalige samenwerking tussen lucht-, landen zeemacht in de AirLandBattle niet een kwetsbaar punt?

Kerr: „Ik zie het niet als een zwak punt, maar wèl als een terrein waarop heel veel aandacht zal moeten worden gericht. Een sterke luchtmacht werkt niet als je niet in staat bent de inzet ervan te coördineren; hetzelfde geldt voor voor sterke, mobiele landstrijdkrachten in combinatie met de luchtmacht, als je die twee niet kunt coördineren. Er zijn in dit offensief dan ook veel aspecten van planning die uiterst zorgvuldig zullen moeten worden bestudeerd en overwogen voordat het grondoffensief begint. Command and Control blijft natuurlijk van groot belang zolang het offensief duurt". de grondtroepen van de gallieerden, dat is voor mij een vraagteken. Een aanval met geallieerde troepen is toch altijd moeilijker vanaf de grond dan in de lucht". Veel activiteit uit eigen beweging is van Iraakse zijde dan misschien niet te verwachten. Hoe zit het met hun tactieken van misleiding?

Kerr: „Ook op dat punt zie ik voor hen weinig mogelijkheden. Het enige wat we van hen nog kunnen verwachten is een intensivering van hun diplomatieke offensief. We zullen nóg meer klachten krijgen over allerlei wreedheden, over slechte behandeling van krijgsgevangenen, over massa-vernietiging enzovoorts". Bestaat er een kans dat de Amerikanen hun aanvalsplannen zullen uitstellen als Saddam meedeelt de Sowjetvoorstellen voorshands positief zegt te willen bejegenen?

Kerr: „Ik denk van niet. De Irakezen hebben tijdens de Golfoorlog tegen Iran hetzelfde spelletje gespeeld. Het zou vanuit militair oogpunt volstrekte zottigheid zijn om militaire operaties uit te stellen op basis van speculaties. De Amerikanen hebben met onderhandelingsvoorstellen, gebruikt om militaire operaties stop te zetten, al genoeg slechte ervaringen opgedaan ten tijde van de Vietnam-oorlog".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 februari 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Massaal, misleidend en op alle fronten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 februari 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken