Bekijk het origineel

Amerika stelt nieuw ultimatum aan Bagdad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amerika stelt nieuw ultimatum aan Bagdad

Ontmoeting miKtaire commandanten is al geregeld

3 minuten leestijd

NEW YORK (AP/RTR/DPA/AFP) - De Amerikaanse president, George Bush, heeft Irak een nieuw ultimatum gegeven tot zaterdag 6.00 uur onze tijd (middernacht Amerikaanse tijd). Saddam moet onder meer militaire commandanten aanwijzen voor een bijeenkomst met geallieerde officieren om de details van een staakt-het-vuren te bespreken. De geallieerden eisen bovendien dat de krijgsgevangenen en ontvoerde Koeweiti's worden vrijgelaten, de schade wordt vergoed en de annexatie van Koeweit officieel wordt ingetrokken.

Bush verklaarde dat Bagdad reeds een eerste stap had gezet door commandanten te velde de opdracht te geven met de geallieerden te onderhandelen over maatregelen die de wapenstilstand aan het front een permanent karakter moeten geven. De president liet voorts weten dat het nog onduidelijk is of Irak akkoord gaat met alle geallieerde voorwaarden, maar hij vertrouwde erop dat de Iraakse leiders instemmen met alle eisen.

Niet noodzakelijk

Intussen is de Veiligheidsraad gisteren voor een informele bespreking bijeengekomen na de ontvangst van een geschreven boodschap van Irak waarin de Iraakse regering bevestigt zich te onderwerpen aan alle VN-resoluties die na de invasie van Koeweit werden aangenomen. De raad heeft nog geen besluit genomen over een formele wapenstilstand. De voorzitter van de raad zal bilaterale gesprekken voeren met enkele leden afzonderlijk en ook met de vertegenwoordigers bij de Verenigde Naties van Koeweit en van Irak.

Westerse diplomaten zeiden niet te verwachten dat de Veiligheidsraad een formeel staakt-het-vuren zal afkondigen om het bestand van de Amerikaanse president, George Bush, te vervangen, dat duurt totdat Bagdad de voorwaarden van de geallieerden heeft ingewilligd.

De geallieerde troepen onthouden zich van aanvalsoperaties, waardoor een snel formeel staakt-het-vuren, gevraagd door verscheidene leden van de Veiligheidsraad, minder noodzakelijk is geworden.

Jemens ambassadeur bij de VN, Abdalla al-Ashtal, lange tijd tegenstander van het gebruik van geweld tegen Irak, pleitte wel voor een officiële wapenstilstand. Hij zei tegen verslaggevers: „Het staakt-het-vuren moet worden geformaliseerd. De buitenlandse troepen moeten Irak verlaten en zo snel mogelijk de hele regio".

De Britse ambassadeur. Sir David Hannay, vindt echter dat een formeel staakt-het-vuren op dit moment niet de hoogste urgentie meer heeft. „Het vuren is gestaakt en dat is het belangrijkste. De volgende stap is dat de militairen van beide zijden bijeenkomen", meende Hannay.

Sowjetminister van buitenlandse zaken Bessmertnich, die het bestand verwelkomde, verklaarde tijdens een persconferentie in Moskou dat het belangrijkste is hervatting van de gevechten te voorkomen. Hij zei dat de Sowjet-Unie directe contacten tussen de Verenigde Staten en Iraakse militaire leiders aanmoedigde.

Onderhoud

Bush had gisteren met minister van buitenlandse zaken James Baker en Nationaal Veiligheidsadviseur Brent Scowcroft een onderhoud over de naoorlogse situatie in het Midden-Oosten. Baker, die belast werd met de supervisie over het overleg bij de VN over een staakt-het-vuren, brengt volgende week al een uitgebreid bezoek aan het Midden-Oosten. Daarbij doet hij Israël, Saoedi-Arabië, Syrië en Egypte aan. Ook met de leiders van Turkije en de Sowjet-Unie gaat hij van gedachten wisselen.

Volgens Fitzwater moeten bij dat overleg tal van kwesties onder ogen worden gezien, waaronder de vragen hoe het Midden-Oosten een stabiele regio kan worden en hoe kan worden voorkomen dat Irak begint aan een massale herbewapening. De VS willen het handelsembargo tegen het verslagen Irak handhaven, zolang president Saddam Hoessein daar aan de macht blijft. VN-diplomaten verklaarden gisteren dat de VS werken aan een VN-resolutie van die strekking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Amerika stelt nieuw ultimatum aan Bagdad

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken