Bekijk het origineel

PvdA betaalt bij kiezers flink voor tussenbalans

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

PvdA betaalt bij kiezers flink voor tussenbalans

Verlies in peilingen na debat groter dan ervoor

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De PvdA zal woensdag bij de verkiezingen voor Provinciale Staten een flink verlies lijden. Dat is tenminste de trend die af te lezen valt uit zaterdag en gisteren gepubliceerde uitslagen van opiniepeilingen. D66 lijkt de grote overwinnaar te worden. De peilingen zijn voor en na het kamerdebat over de tussenbalans gehouden.

Het debat over de tussenbalans lijkt de kiezer niet gunstig gestemd te hebben jegens de PvdA. Een peiling van Interview, vrijdagavond in opdracht van de VARA gehouden, voorspelt dat de PvdA niet minder dan zestien zetels verliest en op 33 zetels uitkomt. Volgens Interview kan „de timing van het uitkomen van de tussenbalans en de debatten daarover desastreuze gevolgen hebben voor de PvdA" bij de verkiezingen. De zaterdag gepresenteerde resultaten geven aan dat het CDA op het huidige zetelaantal van 54 zou blijven als het woensdag om verkiezingen voor de Kamer zou gaan.

De VVD zou met twee zetels winst stijgen naar 24 kamerzetels. Spectaculair is de winst van tien zetels voor D66, waardoor de fractie 22 zetels in de Kamer zou innemen. Groen Links zou groeien van zes naar negen zetels, terwijl de kleine christelijke fracties SGP, GPV en RPF in totaal van zes naar zeven zetels zouden gaan. De winst voor deze fracties heeft vooral te maken met het trouwe kiezerskorps, dat een gunstig effect zal hebben bij het laagterecord dat IiiterView verwacht voor het opkomstpercentage bij de komende verkiezingen. Wellicht wordt de opkomst nog lager dan de 60 procent bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.

NIPO-peiling

Hoe desastreus het effect van de tussenbalans voor de PvdA is, blijkt wel als de InterViewcijfers met die van een NIPO-peiling worden vergeleken. Voor de AVRO-radio werden gisteren daarvan de resultaten bekendgemaakt. De peiling werd voor het debat over de tussenbalans gehouden. In de NIPO-peiling zou het verlies voor de PvdA beperkt blijven tot elf zetels en zouden de socialisten op 38 kamerzetels uitkomen.

Het CDA zou het met één zetel minder moeten stellen. De WD zou met drie zetels verlies op negentien kamerzetels uitkomen. D66 zou stijgen tot 21 en Groen Links tot elf zetels. De overige fracties zouden de resterende acht kamerzetels bezetten. Ook het NIPO verwacht een lage opkomst, tussen de 60 en 65 procent. Bij de statenverkiezingen in 1987 was de opkomst 66,7 procent.

De leden van de Provinciale Staten, die woensdag worden gekozen, bepalen over enige weken de samenstelling van de Eerste Kamer. Volgens het NIPO zou het CDA 27 (nu 26) zetels gaan bezetten. De PvdA zou zakken van 26 naar negentien zetels. De WD krijgt er met negen zetels drie minder. D66 krijgt er met elf zes zetels bij, Groen Links stijgt er twee en komt op vijf. De kleine christelijke fracties komen volgens het NIPO op vier senaatszetels.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PvdA betaalt bij kiezers flink voor tussenbalans

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken