Bekijk het origineel

„De Wadden ernstiger verstoord dan gedacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„De Wadden ernstiger verstoord dan gedacht"

Bevindingen TNO worden tegengesproken

2 minuten leestijd

GRONINGEN - De rust in het oostelijk Waddengebied —van Ameland tot aan Borkum— wordt door militaire schietoefeningen in de Lauwersmeer veel ernstiger verstoord dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is de uitkomst van een gisteren gepresenteerd onderzoek van de Rijks Universiteit Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Waddenveren iging.

De geluidsbelasting als gevolg van de oefeningen in het oostelijk Waddengebied is, zo zegt het rapport, veel hoger dan bleek uit voorspellingen van het Instituut voor Zintuigfysiologie van TNO. De overlast wordt veroorzaakt door oefeningen op de schietbaan Marnewaard. Het gebied bevindt zich in de Lauwersmeer en behoort bij het Compagnies Oefenterrein (COT). In het najaar van 1989 is de schietbaan in gebruik genomen. De landmacht oefent er met boordwapens en mitrailleurs.

Binnenkort komt een uitgebreide studie openbaar die in opdracht van het ministerie van defensie door het Rijks Instituut voor Natuurbeheer (RIN) op Texel is uitgevoerd. Daarin staan de uitstralingseffecten van militaire geluidsproduktie in de Marnewaard op het gedrag en de ecologie van wadvogels in het oostelijk deel van de Waddenzee.

Uit het onderzoek van de Groningse universiteit blijkt dat de knallen tot op 30 kilometer van het schietpunt worden gehoord. De Waddenvereniging vindt dit onacceptabel, „omdat de recente aanwijzing van de oostelijke Waddenzee als stiltegebied hiermee een farce is geworden. De voor een stiltegebied opgestelde criteria worden overschreden. Om aan de eis voor stiltegebieden te voldoen, zou een reductie van het schietlawaai met zo'n 60 decibel nodig zijn". Volgens de onderzoekers is dit, bij voortbestaan van het schietterrein, niet realistisch.

Alders

De Waddenvereniging stelt zich al jaren op het standpunt dat schietoefeningen niet thuishoren in het Waddengebied. „Behalve de geluidsoverlast vindt er ook op grote schaal vervuiling van bodem en water plaats, aangezien een groot deel van de projectielen in het wad terechtkomt". Het ruimtebeslag door Defensie in het hele gebied bedraagt circa een derde van de totale Waddenzee.

Minister Alders van milieu, tevens coördinerend bewindsman voor het Waddengebied, is met de vereniging van mening dat militaire activiteiten in dit ecosysteem niet thuishoren. In augustus vorig jaar zei hij dat militaire activiteiten in het Waddengebied moeten worden teruggedrongen. „Helaas is dat standpunt in de onlangs verschenen "Vierde nota ruimtelijke ordening extra" niet hard gemaakt", aldus H. Revier, beleidsmedewerker van de Waddenvereniging.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„De Wadden ernstiger verstoord dan gedacht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken