Bekijk het origineel

Iran en Saoedi-Arabië herstellen betrekkingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Iran en Saoedi-Arabië herstellen betrekkingen

Akkoord over aantal bedevaartgangers

3 minuten leestijd

NICOSIA (AP) - Iran en Saoedi-Arabië hebben gisteren aangekondigd dat zij hun diplomatieke banden, die drie jaar geleden werden verbroken, zullen herstellen. In beide hoofdsteden werd bekendgemaakt dat volgende week dinsdag de betrekkingen formeel worden hervat. Over het niveau waarop dat zal geschieden, werden geen mededelingen gedaan.

„De Islamitische Republiek Iran en het koninkrijk Saoedi-Arabiê hebben besloten bilaterale diplomatieke banden te hervatten met ingang van 26 maart 1991", aldus Radio-Teheran. Een soortgelijke mededeling werd later gedaan door Radio-Riaad.

De Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati, had maandag in Oman de derde ontmoeting met zijn Saoedische ambtgenoot prins Saoed al-FaisaI in enkele maanden.

Saoedi-Arabië onthield zich van enig commentaar op de geschillen die er drie jaar geleden toe leidden dat de betrekkingen werden verbroken. Radio-Teheran zei evenwel dat beide landen overeenstemming hebben bereikt over het aantal Iraanse pelgrims dat dit jaar in de maand juni tot Saoedi-Arabië wordt toegelaten in het kader van de jaarlijkse bedevaart. De radio noemde geen concreet aantal. De Engelstalige Tehran Times meldde maandag dat Riaad dit jaar bereid is 110.000 Iraanse pelgrims toe te laten, tweemaal zoveel als voorgaande jaren.

Boycot

Saoedi-Arabië beperkte het aantal bedevaartgangers nadat in 1987 400 mensen, voor het grootste deel Iraniërs, om het leven waren gekomen bij ongeregeldheden in de heilige steden Medina en Mekka. Als uitgangspunt voor het vaststellen van het aantal pelgrims werd de formule gebruikt van een pelgrim per duizend burgers. Dit besluit wekte de woede op van Iran, dat besloot tot een boycot van de Hajj, de moslim-bedevaart.

Het geschil over het quotastelsel vormde een ernstig beletsel voor de hervatting van de betrekkingen die in april 1988 door de Saoedi's werden verbroken nadat Riaad Teheran had beschuldigd van staatsondermijnende activiteiten en terrorisme. De Saoedische regering stelde Teheran verantwoordelijk voor de rellen waarbij 400 doden waren gevallen.

Radio-Teheran zei dat Saoedi-Arabië en Iran tevens overeen waren gekomen dat de Iraniërs de Hajj volgens hun eigen ritueel gestalte mogen geven. Het radiostation weidde niet uit, maar het is bekend dat de Saoedi's tijdens de bedevaart politieke discussies verbieden, terwijl de Iraniërs de bedevaart juist zien als een gelegenheid bij uitstek om hun politieke opvattingen uit te dragen.

Fundamentalisme

Het herstel van de diplomatieke banden moet worden gezien als een succes voor het beleid van de Iraanse president Hashemi Rafsanjani, dat erop is gericht de betrekkingen met de Arabische buurlanden te normaliseren. Zijn voorganger, ayatollah Ruhollah Khomeini, vervreemdde Iran van de Arabische buurlanden door zijn streven het islamitisch fundamentalisme te verbreiden.

De 55 miljoen Iraniërs zijn in overgrote meerderheid van de sji'itische gezindte, een richting die in de islamitische wereld een minderheid vormt. De soennieten, die de meerderheid vormen, beschouwen SaoediArabië als voornaamste beschermer van de islam, omdat het de belangrijkste heilige steden op zijn grondgebied heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Iran en Saoedi-Arabië herstellen betrekkingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken