Bekijk het origineel

Dieren uit de Bijbel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dieren uit de Bijbel

Aap

4 minuten leestijd

Het is opvallend en merkwaardig dat in de Bijbel tweemaal de aap wordt genoemd. Er leefden namelijk geen apen in Palestina. Koning Salomo liet ze importeren. „Want des konings schepen voeren naar Tarsis, met de knechten Hirams: eens in drie jaren kwamen de schepen van Tarsis in, brengende goud en zilver, elpenbeen en apen en pauwen" (2 Kronieken 9:21). De apen en pauwen zullen zonder twijfel tot vermaak aan het hof van de koning hebben gediend. In die tijd werden dus reeds dieren 'voor het plezier van de mens' gehouden. Ze werden daarvoor zelfs uit verre landen aangevoerd.

Dit is ook door oude afbeeldingen bewezen. Men heeft een tekening gevonden van een Assyriër met twee tamme apen. Die tekening werd ± 850 V. Chr. gemaakt. Het temmen van apen is dus al heel oud. Waarschijnlijk wordt in de Bijbel de mantelbaviaan bedoeld. Die was voor de Egyptenaren heilig. Hij is op veel van hun monumenten afgebeeld.

Smalneusapen

De bavianen worden gerekend tot de apen van de oude wereld. Die worden smalneusapen genoemd. Tussen apen van de oude wereld en die van de nieuwe wereld is een typisch verschil. De neusgaten van de apen uit de oude wereld staan dichter bij elkaar dan die van apen uit de nieuwe wereld. Ook zijn ze omlaag gericht, in plaats van opzij. Men kan de smalneusapen ook herkennen aan het ziteelt of de zitknobbels op hun zitvlak. Zij kunnen daardoor heel lang in zithouding doorbrengen, bij voorbeeld als zij slapen.

De familie van de smalneusapen vormt een groep van meer dan zeventig soorten. Zij stellen geen speciale eisen aan hun leefmilieu. Ze leven zelfs in halfwoestijnen, ver verwijderd van bossen. Daar moeten zij op de grond hun voedsel zoeken. Smalneusapen zijn alleseters. Wat ze niet direct nodig hebben, bergen zij tijdelijk op in hun wangzakken.

De mantelbavianen slapen in grote groepen op rotsen en uitstekende rotspunten. Overdag gaan zij in kleine groepen voedsel zoeken. In elke groep is een volwassen man, met een aantal vrouwtjes en jongen. Tijdens het fourageren blijven de vrouwtjes bij het dominerende mannetje. Dat doen ze niet vrijwillig, want als een vrouwtje probeert weg te lopen, bijt de man in haar nek.

Nog steeds worden apen gevangen om tot vermaak van de mens te dienen. Daardoor zijn in enkele streken sommige soorten verdwenen. Door het Wereld Natuur Fonds is daarop reeds lang de aandacht gevestigd. Vrijwel elke dag worden honderden apen het slachtoffer. Zij worden in kratten of kooien vervoerd naar alle werelddelen. Vaak onder miserabele omstandigheden. Vele overleven de reis niet. De andere gaan in het gunstigste geval naar dierentuinen. Sommige treffen het slechter. Die gaan naar circussen of worden bestemd voor het nemen van proeven in laboratoria. Door het onverantwoord snel kappen van tropische wouden worden apen eveneens steeds meer bedreigd.

Het vlooien

Apen die aan het vlooien zijn, doen in hun gedrag erg menselijk aan. De uitdrukking "vlooien" is onjuist en wekt onfrisse gedachten op. Die handeling heeft echter niets uit te staan met ongedierte. Het is op de eerste plaats een sociaal gedrag. De apen halen allerlei vuiltjes uit eikaars vacht. Dat is vereist om het haar in goede staat te houden.

Vlooien is echter meer dan een schoonmaakbeurt. De dieren maken daarmee kenbaar dat ze van elkaar houden, zich tot elkaar aangetrokken voelen. Ze leven in een groep waarin de leden elkaar nodig hebben. Moederapen vlooien hun jongen als liefkozing. Wijfjesapen vlooien de mannetjes uit respect en toegenegenheid. Het mannetje dat het hoogste in rangorde is, wordt soms urenlang door verschillende wijfjes tegelijk gevlooid. Hij is de leider en beschermer van de groep en wordt als zodanig door alle leden gerespecteerd.

Apen worden graag gevlooid. Ze hebben er wat voor over. Wanneer de dieren proberen vastzittende delen uit de vacht te verwijderen, worden soms bosjes haar uitgerukt. Het slachtoffer ondergaat dit echter gewilhg, zonder een kik te geven. Moederapen met jongen worden ook vaak door de andere apen gevlooid. Een wijfje dat een jong krijgt, stijgt daardoor in de rangorde tot direct onder de leider. Zij wordt dan met vrijwel dezelfde eerbied behandeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Dieren uit de Bijbel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken