Bekijk het origineel

Bush: Saddam zal opstand niet overleven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bush: Saddam zal opstand niet overleven

V-raad beslist deze week over staakt-het-vuren

3 minuten leestijd

WASHINGTON (RTR) - De Amerikaanse president, George Bush, denlit dat de Iraakse leider, Saddam Hoessein, de opstand in zijn land niet zal overleven. Dat heeft Bush woensdag gezegd tijdens een ontmoeting met journalisten in het Bethesda-ziekenhuis (Maryland), waar hij een medisch routine-onderzoek onderging.

„Ik weet niet hoe lang het zal duren, maar gezien alle onrust lijkt het mij niet waarschijnlijk dat hij het nog lang kan volhouden. De mensen hebben meer dan genoeg van hem", aldus Bush. De Amerikaanse president zei geen officieel verzoek om hulp te hebben ontvangen van het Iraakse verzet.

De Turkse president, Turgut Özal, op het ogenblik op bezoek in de Verenigde Staten, zei gisteren in Philadelphia dat de beslissing van Washington om geen Iraakse gevechtshelikopters uit de lucht te schieten Saddam Hussein helpt om aan de macht te blijven. Özal zei dat Turkije de Koerdische opstandelingen in het noorden van Irak geen militaire, maar wel humanitaire hulp zal geven.

Veiligheidsraad

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (Verenigde Staten, SowjetUnie, China, Frankrijk en GrootBrittannië) hebben intussen overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor een definitief staakt-het-vuren in de Golfoorlog. In Amerikaanse diplomatieke kringen wordt verwacht dat de Veiligheidsraad nog deze week een resolutie over het staakt-het-vuren zal aannemen.

Krachtens de ontwerp-resolutie, die de vijf de tien andere leden van de Veiligheidsraad zullen voorleggen, moet Irak zijn arsenaal aan nucleaire, biologische en chemische wapens vernietigen, in de toekomst afzien van dergelijke wapenaankopen en de grens met Koeweit erkennen.

Strijd

Ondertussen gaat de strijd in Irak tussen opstandelingen en troepen die trouw zijn aan president Saddam Hoessein door. Woordvoerders van de Koerdische Democratische Partij (KDP) verklaarden gisteren dat het Koerdische verzet in het noorden van Irak bij een aanval op een legerkamp in de omgeving van de stad Kirkoek vier MB-helikopters en drie SU-22 gevechtsvliegtuigen in hun versterkte hangars heeft vernield.

Vertegenwoordigers van de sji'itische opstandelingen in het zuiden van Irak uitten zich gisteren bitter over de geringe internationale steun voor hun strijd tegen Saddam Hoessein. Vooral de VS moesten het ontgelden. „Doordat de VS Irak toestaan helikopters te gebruiken is Washington mede-verantwoordelijk voor de vele slachtoffers onder de opstandehngen", aldus de vertegenwoordigers.

Slachtoffers

Volgens het Koerdische verzet zijn er de afgelopen week zeker duizend mensen om het leven gekomen bij aanvallen door legerhelikopters op verscheidene Koerdische steden. Van KDP-zijde werd gisteren gezegd dat Hoessein bezig is om troepen van het zuiden naar het noorden van het land over te plaatsen.

Hij kan dat doen omdat de opstand in het zuiden van Irak bedwongen lijkt. In de Libanese hoofdstad Beiroet zei Aboe Majtham Saghir, een van de leden van „de Opperste Raad van de Islamitische Revolutie in Irak" —een overkoepelend orgaan van de Iraakse oppositiebewegingen— dat de belangrijkste steden in het zuiden van Irak sinds maandag weer in handen zijn van het regeringsleger. „De troepen van Hoessein hebben gebruik gemaakt van napalm en gifgas", zei Saghir.

Iraakse vluchtehngen die gisteren bij Checkpoint X-Ray aankwamen, de Amerikaanse militaire post in Irak (20 kilometer ten noorden van de Koeweitse grens), vertelden dat er nog maar sporadisch verzet wordt geboden in de steden Basra, Amara, Nasiriya en An-Najaf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bush: Saddam zal opstand niet overleven

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken