Bekijk het origineel

V-Raad aanvaardt 'harde' resolutie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

V-Raad aanvaardt 'harde' resolutie

Irak: Handvest grof geschonden

2 minuten leestijd

NEW YORK (AFP/RTR) - De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Abdoel Amir al-Anbari, heeft gezegd dat de Veiligheidsraad met het accepteren van resolutie 687 buiten zijnbevoegdheden is getreden. „Het is de schandaligste schending van het Handvest van de VN".

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties keurde gisteren een resolutie goed die een permanente vrede met Irak regelt en die dat land ontdoet van zijn massa-vernietigingswapens. Volgens de resolutie moet Irak een deel van zijn olie-inkomsten besteden aan herstelbetalingen en zullen VN-troepen toezicht houden aan de Iraaks-Koeweitse grens.

Al voordat de resolutie gisteren werd aangenomen, had de Iraakse ambassadeur gezegd dat Bagdad waarschijnlijk wel met de voorwaarden zal instemmen. „Het is een slechte, zeer slechte resolutie. Maar soms moet je een bittere pil slikken", aldus al-Anbari.

Thomas Pickering, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, typeerde resolutie 687 als „hard maar rechtvaardig". „Ze biedt Irak de mogelijkheid om weer plaats te nemen in de wereldgemeenschap", aldus Pickering. De ambassadeur zei dat het besluit van de Veiligheidsraad om de grenzen tussen Irak en Koeweit als onschendbaar te kenschetsen, een „unieke zaak is in de geschiedenis".

De door de Verenigde Staten opgestelde resolutie werd aangenomen met twaalf stemmen voor, een tegen, bij twee onthoudingen. Cuba was de enige tegenstemmer. Jemen en Ecuador onthielden zich van stemming.

De resolutie maakt de weg vrij voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit de Golf. De resolutie, die 3900 woorden telt, is de langste en de meest gedetailleerde uit de geschiedenis van de Veiligheidsraad. De verklaring handhaaft de sancties tegen Irak, behalve voor voedsel en andere essentiële goederen. Ook garandeert de resolutie de grens tussen Irak en Koeweit uit 1963.

De Veiligheidsraad eist dat Irak aanvaardt dat onder internationaal toezicht alle chemische en biologische wapens en materiaal dat voor kernwapens gebruikt kan worden, worden verwijderd of vernietigd. Een zelfde eis geldt ook voor alle ballistische raketten met een bereik van meer dan 150 kilometer, zoals de Scuds die Irak tijdens de Golfoorlog tegen Saoedi-Arabië en Israël inzette.

Zodra de Veiligheidsraad van mening is dat Iraks aanvalscapaciteit afdoende is geneutraliseerd, zullen de strafmaatregelen ten aanzien van de Iraakse export worden opgeheven. Deze sancties hebben vooral betrekking op de Iraakse olie-export.

Een deel van de Iraakse olie-inkomsten zal vervolgens in een fonds onder toezicht van de VN worden ondergebracht.

Vervolg op pag. 6.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

V-Raad aanvaardt 'harde' resolutie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken