Bekijk het origineel

Tweede Kamer voor uitbreiding Schiphol

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tweede Kamer voor uitbreiding Schiphol

„Openbaar vervoer moet vertienvoudigd"

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De Tweede Kamer wil de regering niet verhinderen om volgende week een Plan van aanpak te tekenen over de uitbreiding van luchthaven Schiphol. In 2015 moeten er 40 a 50 miljoen passagiers verwerkt kunnen worden. De Kamer houdt zich wel het recht voor om in een later stadium wijzigingen aan te brengen in de plannen.

Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer tijdens een commissievergadering met minister Alders van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer en minister Maij-Weggen van verkeer en waterstaat. Het Plan van aanpak, in de wandelgangen convenant genoemd, wordt ook getekend door de provincie Noord-Holland, de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, de Luchthaven Schiphol BV en de KLM.

Verschillende fracties in de Kamer plaatsten gisteren staatsrechtelijke kanttekeningen bij het verschijnsel convenant. De Kamer is namelijk bevreesd dat haar positie in het geding komt als de andere partners van het convenant de regering wil houden aan de gemaakte afspraken en de kamer wijzigingen wil. Minister Alders betoogde gisteren dat de bevoegdheden van de Kamer op geen enkele wijze in het gedrang zullen komen.

Passagiers

De Kamer was uiterst kritisch over het gebrek aan uitwerkingspjannen voor de aan- en afvoer van passagiers. Als er rekening wordt gehouden met de groei van Schiphol van zo'n 16 miljoen naar ruim 40 miljoen passagiers en als er vastgehouden wordt aan het voornemen het autoverkeer in de koniende jaren met niet meer dan 35 procent te laten groeien, moet de capaciteit van het openbaar vervoer tot 2015 bij Schiphol vertienvoudigd worden.

Op dit moment ligt er alleen maar een plan voor een sneltram rond de hoofdstad. Maar volgens de CDA'er Van Vlijmen is dat alleen maar „een Geschenk Van de Belastingbetaler". „Die letters GVB staan ook op alle trams in Arasterdam", zo merkte de CDA'er tot hilariteit van de vergadering op.

De Kamer wil ook dat de regering meer vaart zet achter de geluidsisolatie van woningen rond de luchthaven. In de eerste plaats moeten er duidelijke normen worden vastgesteld. Minister Maij stelde de Kamer gerust door te zeggen dat er „stevige afspraken" zijn gemaakt met Schiphol. ter wereld een ontzwavelingsinstallatie te bouwen op een kolencentrale.

Minister Alders deelde de Kamer mee dat het aantal nachtvluchten op Schiphol in 1993 geen 15.000 mag zijn, zoals in het plan van aanpak voor Schiphol staat vermeld, maar 12.000. Op dit moment vinden er zo'n 9.000 nachtvluchten per jaar plaats.

Gemeente

De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft gisteravond in meerderheid ingestemd met het uitbreidingsplan voor de luchthaven Schiphol. De fracties van CDA, WD en D66 steunen het voorstel van Burgemeester en Wethouders om het Plan van Aanpak Schiphol volgende week te ondertekenen.

De groei van Schiphol is in Haarlemmermeer bepaald niet onomstreden. De PvdA, die deel uitmaakt van het college van B en W, Groen Links, de kleine christelijke partijen en een plaatselijke milieupartij stemden tegen de uitbreidingsplannen.

In februari keerde de gemeenteraad van Haarlemmermeer zich nog als één front tegen de eerste versie van het Plan van Aanpak. Alle politieke partijen vonden toen dat in het plan te veel de nadruk werd gelegd op de economische belangen van Schiphol.

De gemeenteraad van Amsterdam heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan het Plan van aanpak. Aanstaande maandag buigen enkele commissies van de provincie Noord-Holland zich over de uitbreidingsplannen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Tweede Kamer voor uitbreiding Schiphol

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken