Bekijk het origineel

EG eist rol bij conferentie over vrede in M-Oosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EG eist rol bij conferentie over vrede in M-Oosten

Komend overleg met Baker besproken

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Gemeenschap moet worden betrokken bij een vredesconferentie voor het Midden-Oosten. Het is „ondenkbaar" dat de EG een marginale rol krijgt toebedeeld. Dit heeft de Luxemburgse minister van buitenlandse zaken, Jacques Poos, gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst met Europarlementariërs in Brussel.

Poos kondigde aan dat hij dit standpunt onder de aandacht zal brengen van zijn Amerikaanse collega, James Baker, die morgen in Geneve een EG-delegatie verslag komt uitbrengen van zijn vredesmissie in het Midden-Oosten. Van die delegatie, de zogenoemde EG-trojka, zal ook minister Van den Broek (Buitenlandse Zaken) deel uitmaken. Baker werd het dinsdag eens met JACQUES POOS ...rol voor EG... de Israëlische regering over het houden van een regionale vredesconferentie voor het Midden-Oosten.

De EG wil echter niet worden buitengesloten. Volgens Poos zal de Luxemburgse premier, Jacques Santer, dit onderstrepen in zijn onderhoud met de Amerikaanse president, George Bush. Santer brengt de komende dagen met Jacques Delors, voorzitter van de EG-Commissie, een bezoek aan de Verenigde Staten. Luxemburg is momenteel EG-voorzitter.

In de VS zal worden gesproken over het EG-voorstel voor een enclave voor de Koerden op Iraaks grondgebied. De EG-trojka zal die zaak ongetwijfeld ook met Baker aankaarten. Tot nu toe staan de VS gereserveerd tegenover het idee.

Voorlopig ziet Irak niets in het idee dat de EG als tussenoplossing beschouwt in het kader van resolutie 688 van de VN-Veiligheidsraad. Als Irak niet toegeeft, moet de raad wat Poos betreft met een nieuwe resolutie komen over de plicht tot inmenging omdat er „volkerenmoord" dreigt. Hij vindt het inzetten van VN-troepen dan ook gerechtvaardigd.

De Luxemburgse minister, die geen blad voor de mond nam, plgitte fel voor de Iraakse Koerden, die volgens hem met „uitroeiing" worden bedreigd als gevolg van de door Saddam Hoessein gebruikte politiek van de „verschroeide aarde". Poos meent dat een oplossing alleen mogelijk is als de Iraakse leider verdwijnt. Maar dat is een zaak van de Irakezen zelf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

EG eist rol bij conferentie over vrede in M-Oosten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken